Bir önceki yazımın cümlelerinden bazıları şunlardı.Türkiye iş kazaları sıralamasında dünyada üçüncü,Avrupa'da birinci sıradadır.Günde ortalama dört işçi,iş kazaları sonucunda hayatını kaybetmektedir.Meydana gelen kazaların birçoğu, önlenebilir kazalardır. Yapılacak küçük harcamalar ve alınacak önlemlerle kazaların birçoğu engellenebilir.
Harcama yapmak ve önlem almak için insan hayatına önem vermeniz gerekir.Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in kafa yapısını taşımamalısınız.Sayın Bakan Zonguldak'ta meydana gelen maden ocağı faciasında ölen emekçilerimiz için''Acı çekmeden,güzel öldüler.''ifadesini kullanmıştı.
Güzel ölümleri emekçilerimize çok yakıştırmışlar.Yeni ölümlerin olmaması için önlem almadılar. Sonuç.Yine bir facia.Kelimelerle tarif edilemez bir acı.
Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası sonucu yüzlerce insanımız karbonmonoksit gazı zehirlenmesi nedeniyle öldü.Bazılarının deyimi ile tatlı tatlı!!! Acı çekmeden,güzel!!!
Maden işçiliğin kaderinde ölüm var mantığından bakanlar için önlem almaya gerek yok.Kaza sonrası dua istersiniz konu kapanır.İki de örnek verirsiniz.1800'lü yıllarından İngiltere'sinden.Bakın her yerde oluyor algısını yayarsınız.Kimse sormaz.2014 yılı nasıl 1800'ler ile kıyaslanır?
Dua edelim. Tevekkül sahibi olalım.Ama çok şeyi yarım yamalak anladığımız gibi tevekkülü de yarım yamalak anlıyoruz.
Tevekkül : Bir amaca ulaşmak için gerekli her türlü önlemi alarak,elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp O'na güvenmek,sonucu Allah'tan beklemek anlamındadır.
Tevekkülü yanlış anlayan idarecilerimiz,konunun sadece Allah'a güvenmek ve sonucu Allah'tan beklemek kısmı ile ilgilenmektedir.Kendileri için bulunmaz çıkış yolu.Her türlü felaket sonrası Allah'ın afeti deyip işin içinden çıkmak için büyük fırsat.Çaldılar ama çalıştılar.Helal olsun,diyebilenleri ikna etmenin kolay yolu.
7 Mart 1983:Armutçuk, grizu patlaması.103 ölü
10 Nisan 1983:Kozlu,grizu patlaması.10 ölü
31 Ocak 1987:Kozlu,göçük.8 ölü
31 Ocak 1990:Amasra,grizu patlaması.5 ölü.
7 Şubat 1990:Amasya Yeni Çeltik,grizu patlaması.68 ölü.
3 Mart 1992:Kozlu,grizu patlaması.263 ölü
26 Mart 1995:Sorgun,grizu patlaması.37 ölü
22 Kasım 2003:Karaman Ermenek ilçesi.10 ölü
8 Eylül 2004:Kastamonu Küre ilçesi.19 ölü.
2 Haziran 2006:Balıkesir Dursunbey ilçesi,grizu patlaması.17 ölü.
10 Aralık 2009:Bursa Mustafa Kemal Paşa ilçesi.19 ölü.
17 Mayıs 2010:Zonguldak,grizu patlaması.30 ölü.
8 Ocak 2013 :Kozlu'da grizu patlaması.8 ölü.
13 Mayıs 2014: Manisa Soma,karbonmonoksit gazı zehirlenmesi sonucu son rakamlara göre 282 ölü. Sayının daha da artmasından endişe ediliyor.
Gerekli önlemleri almadan,elimizden gelen gayreti göstermeden,tedbir almadan takdiri Allah'a bıraktığımız sürece daha çok canımızı maden facialarında kaybederiz.
Arkalarından dua etmekten başka elimizden bir şey gelmez
Alınan her türlü tedbir sonrası meydana gelen felaket kazadır.Tedbirsizlik sonucu meydana gelen felafet,kaza değil cinayettir.