Araştırmaya göre, kadınlar korku, nefret gibi duyguları, erkeklerin tenindeki kokudan anlıyor.
KORKU VE TİKSİNME...
Profesör Gün ve meslektaşları bu araştırmayla kemo sinyallerin sosyal iletişimi nasıl etkilediğini ortaya koymaya çalıştı. Hipoteze göre, vücuttan yayılan ter gibi kimyasallar, benzer proseslerde alıcı-verici gibi çalışabiliyor ve duygusal ifadeler oluşturuyor.
Bu hipotezi test etmek için bir grup erkek denekten korkuyu ve tiksinmeyi tetikleyen 25 dakikalık video izlemesi istendi. Sonra deneklerden ter örnekleri toplandı.
Terlerin birbirine karışması da mümkün olduğunca engellendi. 2 gün boyunca deneklerden sigara içmemeleri, alkol almamaları koku yapacak yiyeceklerden kaçınmaları söylendi. Ayrıca deneklere elbiseler için özel deterjan ve kişisel bakım ürünleri verildi.
KADINLAR BİLDİ
Daha sonra kadınlara ter numuneleri verilerek, yüzlerindeki ifadeler ve göz hareketleri deney boyunca izlendi. Araştırmacıların tahmin ettiği oldu ve kadınlar "korku terine" korku dolu yüz ifadeleri, "tiksinme terlerine" de tiksinme dolu yüz ifadeleri ile karşılık verdi.
Araştırma, "Psychological Science" dergisinde de yayınlandı. Profesör Gün'e, geçtiğimiz mayıs ayında yürütmüş olduğu üstün nitelikli çalışmalarından dolayı Hollanda kraliyet nişanı verilmişti.