Kafa travmalarını hafife almayın!

Herhangi bir darbe veya kaza sonucu başın yaralanmasıyla kafa travması oluşabilir.

Kişi geçirdiği travma sonrası kazanın nasıl gerçekleştiğini, öncesini ve sonrasını hatırlamakta zorluk çekiyorsa, uyku hali varsa ya da uyandırılamıyorsa hayatı risk altında olabilir

Sık  karşılaşabileceğimiz bu travma biçimi, yaratabileceği sonuçlar açısından oldukça önemli. Travmalar, beyin dokusunda ciddi yaralanmalar sonucu kalıcı hasarlar  bırakabilir. Zamanında ve doğru müdahale, hayat kurtarıcı olabilir.
Memorial Ataşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Murat İmer, kafa   travmalarının neden olabileceği sorunlar hakkında sorularımızı yanıtladı.

Kafa travmalarını önlemek   mümkün mü?


Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kafa travmaları, sakatlığa neden olabilen ve uzun süre bakım gerektiren durumlara yol açabilen bir sorun. Bunları önlemenin bir yolu olmadığı için riski en aza indirebilecek önlemlerin alınması daha doğru. Bunun için iş ya da spor yaparken kafa travmalarına yol açabilecek durumları düşünerek hareket edilebilir. Mesela, motosiklet, bisiklet ya da ata binerken mutlaka kafaya koruyucu bir kask takılmalı. Trafik kazalarında oluşabilecek  travmaları engellemenin en önemli  yoluysa, emniyet kemeri takmak.

Travma nelere yol açar?
Travmalar sonucu en sık görülen durumlardan ilki, kafa derisinin şişmesi. Bunun dışında zedelenme, beyin dokusunda ezilme, beyin dokularında kan birikmesi ve kemiklerin bütünlüğünü bozan kafatası kırıkları da görülebilir. Yaygın akson hastalığı olarak bilinen, genellikle belirgin bir kanama bulgusu olmaksızın beyin ödemiyle oluşan bir hasar da gelişebilir. Uzun vadeli hasarlar ortaya çıkarabilen ve ödem sonucu oluşan basınç artışları bazı anormalliklere yol açabilir.

Kafa travmaları belirti verir mi??

Travma sonrası kafatası kemiklerinin bütünlüğü bozulduğunda kırıklar meydana gelebilir. Kırıklar kafatasının herhangi bir yerinde düz bir hat şeklinde ya da çökme tarzında görülür. Yüze alınan darbeler, burun kemikleri ya da sinüslerde kırıklara sebep olabilir. Travma sonucu açık ve kapalı kırıklar oluşabilir. Açık kırıklar her zaman çok ciddi yaralanmalardır. Travma sonucu açık kırık yoksa yani kafa derisi kesilmiş, beyin dokusu dış ortam havasıyla  temasa geçmemişse çok ciddi olmayabilir. Kapalı kırıklar ve çatlaklar hasarın durumuna, özelliğine bağlı sonuçlar meydana getirir.
Kafaya gelen çok hafif bir darbe bile kişi için çok ağrılı olabilir. Çünkü yüz ve kafa derisi vücudun diğer bölgelerine göre daha hassas. Kafa derisinde çok fazla kan damarı bulunduğundan küçük bir kesikten büyük miktarda kanama meydana gelebilir. Darbe sonucu bir kesik oluşmadığı için kanama olmasa da cilt altına toplanan kan, darbe bölgesinde şişliğe yol açabilir.

Travma sonrası acil müdahale nasıl yapılmalı?
Travma geçirdiği bilinen kişiler mümkün olduğunca kısa sürede tam donanımlı bir sağlık merkezine ulaştırılmalı. Hızlı hareket etme endişesiyle hastalara daha çok zarar verebilecek transfer şekillerinden kaçınılmalı. Hastanın mevcut pozisyonu uzman bir hekim tarafından görülene kadar korunmalı.

 Muayene sonrası hangi tetkikler uygulanır?
Kafa travması geçiren kişiye uzman hekim muayenesinden sonra radyografi, fonksiyonel grafi, tomografi ve manyetik rezonans gibi birtakım tetkikler uygulanır. Tetkiklerin neticesinde cerrahi girişim gerektirecek bir duruma karar verilirse; gerekli donanımı olan bir merkezde, yeterli tecrübeye sahip bir cerrahi ekip tarafından girişim uygulanmalı.


ALARM ZİLİ NE ZAMAN ÇALAR?
- Bilinç kaybı ya da   bilinç bulanıklığı
- Bulanık görme
- Kasılmalarının olması
- Denge kaybı
- Baş dönmesi ve ağrısı
- Kulak ya da burundan saydam bir sıvının gelmesi
- Kulak kanaması

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri