Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, 1923'ten 1938'e kadar görev yapan, devletin kurucusu, Sakarya Meydan Savaşı'ndaki başarısından dolayı "GAZİ ile MAREŞAL" ünvanını alan, ülkeyi bağımsızlığa kavuşturan kahraman lider Atatürk.
Mustafa Kemal'in, Anadolu'ya geçiş sebebi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş mücadelesi ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmaktır. 10 Kasım'da milletimiz büyük evladını kaybedeli 80 yıl oldu. Her geçen gün Ata'nın büyüklüğünü daha fazla anlıyoruz.
Atatürk en büyük eserim dediği cumhuriyeti iki temel üzerine yüceltmiştir. Türk ordusunun kahramanlığı, yüksek kültürü, Çanakkale Savaşı'nda yok olma karşısında Türk askerinin akıl almaz soğukkanlılığı, imanı karşısında Mustafa Kemal; "Ben milletimi Çanakkale'de tanıdım." diyordu.
Ömrünü milletin kültür değerini tanımaya ve tanıtmaya adayan Atatürk; dil, tarih, coğrafya fakültesi, TDK gibi eserler meydana getirdi.
1923 yılında nüfusumuz 13 milyondu, 11 milyonu köylerde yaşıyordu. 40 bin köyün 37 bininde ise okul yoktu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1953'de Etnografya Müzesi'nden alındı, ve Anıtkabir'e nakledildi. Ebedi yolculuğun üzerinden tam 80 yıl geçti. Türk Milleti'nin acısı dinmedi.
Atatürk, zorbalığı yenmiş ve zorbalara direnmiştir. Türk Milleti'nin ortak değeridir. Yaptığı inkılaplarla aydınlık geleceği gören bir kahraman liderdir. Atatürk'le, silah arkadaşlarıyla ve ülkemiz için canını feda eden kahramanlarımızda ne kadar övünsek azdır.
Kahramanlar "Önce Vatan" demişlerdir. Kahraman şehitlerimizi unutmayalım. Allah rahmet eylesin.
Sayın Devlet Bahçeli: "Atatürk demek Türk demektir. Atatürk demek Cumhuriyet demektir. demiştir.
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.
Mustafa Kemal Atatürk