Türk kahvesinin çok büyük bir etkisiyle, her geçen gün kahve tüketimine olan talep gittikçe artmaktadır. Bir sosyalleşme aracı olarak da sayabileceğimiz kahve içme kültürü, gün geçtikçe dünya kahvelerine doğru genişlemektedir.
Teknolojinin de gelişmesiyle, dilediğimiz kahveyi evimizde yapmak artık sadece bir tuş. Peki ya bu kahvelerden en popüleri olarak sayılabilecek latte, cappuccino ve macchiato’nun aralarındaki farkları biliyor musunuz?
Latte, cappuccino ve macchiato'nun temeline baktığımızda, bu üç kahve de espresso ile yapılır. Tatlarını farklı kılan ve birbirinden ayıran özellik ise eklenen buharlanmış ya da köpüklü kıvamındaki süt miktarı ve kafein miktarındaki değişiklikte yatmaktadır.
Cappuccino, latte ve macchiato gibi popüler kahvelerin içerikleri, kafein içeriği ve besin değeri açısından ne kadar farklı olduğunu anlamak, en iddialı kahve tutkunları için bile kafa karıştırıcı olabilir. Bu sebeple, bu konuyu başlıklar halinde inceleyeceğiz.
Bu üç kafeinli kahve arasındaki en önemli farklardan biri, kahvelerin nasıl hazırlandıklarıdır.
Öncelikle, cappuccino’ya odaklanmamız gerekirse; cappuccino, bir shot espressonun üstüne buharda pişirilmiş süt ve süt köpüğü konularak yapılan popüler bir kahve içeceğidir.
Yani, tipik olarak her birinden eşit parçalar içerir ve yaklaşık 1/3 oranında espresso, 1/3 oranında buharda pişirilmiş süt ve 1/3 oranında köpüklü sütten oluşur. Bu hazırlama yöntemi sayesinde, cappuccino üzerinde kremsi, zengin ve pürüzsüz bir tat ve doku özelliği kazanır.
Aynı bakış açısıyla latte’ye odaklanacak olursak; isminden de anlaşılacağı üzere, “café latte” terimi kelimenin tam anlamıyla “kahve sütü” anlamına gelir.
Latte hazırlamak için cappuccino gibi standart bir tarif olmamasına rağmen, genellikle hazırlanması tek shot espressoya buharda pişirilmiş süt eklenmesini içerir. İstek ve damak tadınıza göre, üzerine hafif bir köpük tabakası da ekleyebilir ve lattenizi tatlandırmak açısından şeker ya da tatlandırıcı da karıştırabilirsiniz.
Yazıda bahsi geçen, cappuccino ve macchiato ile karşılaştırıldığında latte, daha fazla miktarda buharlaştırılmış süt içerdiğinden daha yumuşak, biraz daha hafif tatlı bir tada sahiptir.
Son olarak macchiato’nun yapım aşamasını incelediğimizde, geleneksel olarak macchiato, bir shot espresso ile az miktarda süt karıştırılarak yapılır.
Bununla birlikte, bir bardak sıcak süte bir shot espresso eklenerek yapılan latte macchiato da dahil olmak üzere birçok başka çeşidi de mevcuttur.Macchiato genellikle az miktarda süt kullanılarak yapıldığından diğer kahve içeceklerinden çok daha güçlü, sert bir tada sahiptir.
Aynı zamanda diğer içeceklere nazaran boyut olarak çok daha küçüktür ve standart servis hızı doğal olarak daha hızlıdır.