Samsunpark Tıp Merkezi Kardiyoloji uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, "20. yüzyılın başlarında en önemli ölüm sebebi enfeksiyon hastalıkları iken şu anda kalp-damar hastalıkları ve kanserler başı çekmektedir" dedi
Muharrem Arslandağ, "Toplumların gelişmiş ve endüstirileşmiş olması ile kronik olan hastalıkların görülme sıklığı artmıştır. Bu hastalıkların başında kalp-damar hastalıkları ve kanserler gelmektedir. 20. yüzyılın başlarında en önemli ölüm sebebi enfeksiyon hastalıkları iken şu anda kalp-damar hastalıkları ve kanserler başı çekmektedir. Özellikle yaşla beraber görülme sıklığı artan şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği en önemli faktörler olmak üzere bir çok nedenle damar sertliği gelişmektedir. Bu risk faktörleri içinde en önemli olanları sigara ve alkol tüketimi, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, beslenme bozuklukları, şişmanlık (obesite) ve hareketsiz yaşam tarzıdır."diye konuştu.
SİGARADAN UZAK DURUN
Samsunpark Tıp Merkezi Kardiyoloji uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ,Sigaranın damar hücrelerini direk olarak etkileyerek hücrelerin ölümüne ve dökülmesine neden olduğunu ve damarın büzüşmesine yol açarak kan akımını direk olarak azalttığına işaret ederek, "Alkol tüketimi hem beslenme bozukluğu ile birlikte etki etmekte hem de direkt olarak damar hücresini bozmaktadır. Alkol tüketimi ile kan vitamin B düzeyi azalacak ve Damar Sertliği hızlanacaktır. Kolesterol direk olarak damarda birikerek damar çapını daraltmaktadır. Dengesiz beslenme ve kilo fazlalığı da kan kolesterolünü ve kan basıncını yükseltmektedir. Şeker hastalığı tüm vücut damarlarında sistemik bir bozukluk yaratmakta ve hücrelerin erken ölmesine, kolesterolün hızla damar duvarına nüfuz etmesine, dmarların yeterince genişlemesine neden olan koruyucu mekanizmaları bozarak da kan basıncının yükselmesine yol açarak Damar Sertliği gelişimini hızlandırmaktadır." diye konuştu.
BESLENME BOZUKLUĞU ÖNEMLİ FAKTÖR
Çocukluk yaşlarından itibaren genetik olarak yatkınlığı olan bireylerde bu risk faktörleri yardımıyla Damar Sertliği oluşum sürecinin başladığını da vurgalayan Kardiyoloji uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, "Özellikle beslenme bozukluğu yani abartılı beyaz un, yaş ve şeker tüketimi ve hareketsizlik ile damar iç duvarını saran hücrelerimizde sıkıntılar gelişir. Damarlar sağlıklı oldukları sürece kanı ve oksijeni dokularımıza taşımakla görevlidirler, bu işlevi gerçekleştirirken en önemli elemanları damar iç duvarını çepeçevre saran damar hücreleridir. Özellikle şeker yüksekliği, kolesterol ve sigara gibi etkenler ile bu hücrelerin fonksiyonları bozulur. Yapısal değişikliklerin meydana gelmesi ile kanın içinden damar duvarına kolesterol geçer ve damar daralmaya başlar, eğer yeterince birikim olursa damar tıkanır ve o doku görevini yapamaz hale gelir" dedi.