Kamu İhale Davası Mahkemeleri

İhale davası söz konusu olduğunda dava açılmadan önce bazı aşamaların geçilmesi gerekir. Bu süreçte şikâyet ve itirazen şikâyet evreleri aşılmak zorundadır.

 

İhale davası söz konusu olduğunda dava açılmadan önce bazı aşamaların geçilmesi gerekir. Bu süreçte şikâyet ve itirazen şikâyet evreleri aşılmak zorundadır. Şikâyet aşamasında ihaleyi açan kamu kurumuna dilekçe verilirken istenilen cevap alınamazsa bu durumda da itirazen şikâyet aşamasına geçilir.

İtirazen şikâyet evresinde Kamu İhale Kurumu’na dilekçe verilmesi zorunludur. Buradan da istenilen sonuç çıkmaması durumunda dava yolu taraflara açılır. Kamu ihale davası açılacağı zaman müracaat edilecek mahkeme idare mahkemesi olur.

Kamu ihale hukuku 4734 saylı kanunla düzenlenir. Bu kanun maddesi uyarınca ihaleye yönelik olarak uyulması gereken hukuki süreçler aydınlatılır. Bunun yanı sıra ihaleler sırasında uygulanacak usuller, katılım koşulları gibi birçok ayrıntı kanunla birlikte açıklığa kavuşturulur.

Bu hukuk dalı sürekli güncellenen yapısı ile dinamik bir çalışma alanına sahiptir. Bundan dolayı da yeni gelişmelerin takip edilmesi zorunludur. 4734 sayılı kanun maddesi ile ihalelerin nasıl gerçekleşeceği açıklanır. 4735 sayılı kanunla ise kamu ihale sözleşmelerine yönelik düzenlemeler açıklanır.

açmak isteyen tarafların bir usulsüzlük olduğunu düşünmesi ya da ihalenin herhangi bir sürecinde haksızlığa uğradığına kanaat getirmesi gerekir. Bu tür durumlarda idare mahkemesine dilekçe verilerek dava açılabilir. Dava açılmadan önce ise şikâyet sürecinin tamamlanmış olması ve olumlu cevap alınmamış olması gerekir.

İhaleye Fesat Karıştırma Suçu Nedir?

İhale davası söz konusu olduğunda çeşitli suçlarla ilgili olarak dava açılabilir. Dava açabilmenin koşulu ise şikâyet aşamasını geçmektir. İhaleye fesat karıştırma olarak adlandırılan durumda ise 3-7 yıl aralığında cezalar verildiği görülür.

İhaleye fesat karıştırma suçu işlenirken cebir, tehdit unsuru devreye girmiş olabilir. Bu suç işlenirken cebir ve tehdit unsurları kullanıldığında ceza artışı kaçınılmaz olur. Kamu kurumu suça istinaden bir zarar görmediği takdirde de verilecek cezanın süresi 1-3 yıl aralığında değişebilir.

İhale davası arasında bulunan ihaleye fesat karıştırma suçu ile ilgili olarak görülecek davalarda şikâyet gerekli değildir. Bu suça istinaden dava açılacağı zaman dava zamanaşımı süreleri dikkate alınmalıdır. İhaleye fesat karıştırma suçunda geçerli olan dava zamanaşımı süreleri 15 yıl olarak belirlenmiştir.

Asliye ceza mahkemesine başvuru yapılması bu suç işlendiğinde gerekli olan davranıştır. Bu mahkemeye dilekçe vermek sureti ile başvuru işlemleri gerçekleştirilir. İhaleye fesat karıştırma suçu seçimlik suçlar arasında kabul edilir. Bunun yanı sıra bağlı hareketli suçlar arasında değerlendirilir.

İhaleye fesat karıştırma suçu çeşitli biçimlerde işlenebilmektedir. Hileli davranışlar sergilemek bu suç kapsamında değerlendirilir. Bunun yanı sıra ihale tekliflerinin dışarıya aktarılması, ihaleye katılımın engellenmesi suç olarak kabul edilen eylemlerdir.

Kamu ihalelerinin başlaması için ihale yetkilisi tarafından onaylanması gerekir. İhalenin onayından ihale isteklisinin vereceği teklifin onayına kadar geçen sürede bu suça ilişkin herhangi bir eylemle karşılaşılabilir. Bu durumda da haksızlığa uğradığını düşünen tarafların dava açama hakkı bulunur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri