Orta ve Gölge Oyununda defalarca oyunlaştırılan Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli eserlerinden olan ‘Kanlı Nigar’ adlı oyun Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından dün gece Leyla Gencer Sahnesi’nde müzikal olarak tasarlandı. İki perdelik müzikal eser, Cem İdiz’in tamamıyla yeniden yazdığı müzik ve Özlem Belkıs’ın metni ile sanatseverlere sunuldu.
Çocuk yaşta köyünden alınarak bir konağa verilen, çocukluktan ilk genç kızlığa geçişinde de erkelerin tacizine maruz kalan bir kadının öyküsünü anlatan Kanlı Nigar oyunu güldürünün yanı sıra bir anlamda trajediyi de içeriyor. Kanlı Nigar, yaşamını sürdürebilmek için erkeklerle yarışan, gerektiğinde hile ve kurnazlık yapan, yüzlerce yıldır dünyanın aşamadığı cinsel ayrımcılığı bir yanından yakalayarak atlatıyor.
KADINLARIN GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GELEN ZOR YAŞAMI
1900’lerin başlarında İstanbul’da bir semte yeni taşınan ve hiçbir erkeğin bulunmadığı, bir ailenin öyküsünün anlatıldığı Kanlı Nigar müzikalinin konusu şöyle: “Semte yeni taşınan Nigar, kızı Letafet, kalfası Şetaret, bahtsız besleme Nefaset ve dilsiz Ülfet, bohçacılık ve falcılık yaparak yaşamlarını sürdürme çabası içindedir. Ancak mahalleli, bu yeni aileden hoşnut değildir; nedeni de evde reis görevini üstlenen bir erkeğin bulunmamasıdır. Mahalle sakinlerinden Haydar, bu ailenin başında bulunan Nigar’ı görür ve tanır… (Nigar, geçmişte Haydar’ın tacizine maruz kalmıştır) Haydar, bu durumun mahalleli tarafından öğrenilebileceği kuşkusuyla, ailenin mahalleden uzaklaştırılması için türlü oyunlar deneyecektir. Bir de geçmişte alacaklı oldukları iddiasıyla ortaya çıkan Laz ve Acem de alacaklarını tahsil etmek adına olaya karışacak; işler büsbütün sarpa saracak; sonuçta, kadının fendi erkeği yenecektir.”
METİN YAZANI VE BESTECİNİN YORUMU
Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Kanlı Nigar’ın metin yazarı Özlem Belkıs’ın eserle ilgili değerlendirmesinde, “Kanlı Nigar müzikalinde anonim öykü kullanılmışsa da bugüne dair göndermeler, mahalle kavramına atıflar, kadın erkek ilişkilerindeki ayrıntılar tamamen özgündür. Şarkı sözleri her iki perde için tamamen simetrik olarak, karakterler ve sesler bağlamında dramatik denge gözetilerek tasarlanmış ve yazılmıştır.” dedi.
Besteci Cem İdiz de, “İçerik, durum, dönem, yöre ve atmosfer gereği, tangodan kantoya, sirtodan valse, zeybekten caza çok geniş bir yelpazenin içinde bulursunuz kendinizi. Tabi bu beraberinde araştırma ve incelemeyi de getirdiğinden, besteciye her anlamda deneyim kazandırır. Kanlı Nigar’ı da bu yelpazenin içinde gördüğümden büyük zevk alarak çalıştım” görüşünü belirtti.
Kanlı Nigar’ müzikali; 22 Mart, 7-28 Nisan ile 12-24 Mayıs tarihlerinde yine Leyla Gencer Sahnesi’nde izleyenleri ile buluşacak. CİHAN