Çevresel etkenlerin kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili olduğunu söyledi.
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yaptı. Köksal, kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu ifade etti. Kanserden korunmanın büyük önem taşıdığını dile getiren Köksal, "Kanser vakalarının yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir" dedi.
Kanserin korunulabilir bir hastalık olduğunu ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceğini belirten Sağlık Müdürü Köksal, "Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir" diye konuştu.
Kanserin küresel bir sorun olduğunu ve her yaşta görülebildiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, "Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir. Kanserden korunmak için sigara ve alkol kullanmayın. Çalışma ortamındaki zararlı kimyasal maddelerden korunun. Gereksiz ilaç kullanımı ve gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden uzak durun. Düzenli egzersiz yapın" dedi. (DHA)