Kanser tehdidi büyüyor

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre iki yıl sonra kansere bağlı ölümlerin kalp hastalıklarını geçeceğini ifade etti

1-7 Nisan Kanser haftası dolayısıyla Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından eğitim semineri düzenlendi. İlkadım Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen eğitim seminerine Eğitim merkezi kursiyerleri katıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım, katılımcılara Kanser hastalarının beslenmeleri ve ne gibi önlem almaları gerektiği konusunda çeşitli açıklamalar da bulundu. Tıp dünyası neredeyse kanserle oturup kanserle kalkarken, araştırma fonlarının en büyük bölümlerinin kanser araştırmalarına ayrıldığını belirten Yıldırım, “Kanser en büyük bir tehlike olma yolunda hızla ilerliyor. Bunun birden çok sebebi var. Kansere yakalanmayı kolaylaştıran nedenlerin en önemlileri olarak sigara, alkol, yiyeceklerdeki toksinler, soluduğumuz hava, içtiğimiz suda bulunan kirlilik faktörleri, hareketsiz yaşam tarzı, yanlış sağlık politikaları hatta güvensiz cinsel ilişkilerin yaygınlaşması başta geliyor” dedi.

KANSER VAKALARI ARTTI
Bütün bu nedenlerin hepsinin etkili olduğunu ve aynı zamanda erken teşhis olanaklarının 50 yıl öncesine oranla bir hayli arttığına dikkat çeken Yıldırım, günümüzde kanserin bu denli hızla yaygın bir sorun haline dönüşmesinin başlıca nedeni olarak beslenme yanlışları, çevresel kirlenme ve insan ömrünün uzaması olduğunu söyledi. Kanser vakalarındaki artışların en çok ortalama yaşam süresinin uzadığı ve 70'li yaşları aşmış gelişmiş ülkelerde görüldüğünü kaydeden Yıldırım, özellikle meme, kalın bağırsak, prostat gibi kanserlere 20 yıl öncesinden çok daha fazla rastlandığı, ama kanser sıklığındaki artışın her şeyden önce beslenme hatalarına bağlı olarak geliştiğini dile getirdi.

YİYECEKLERİMİZ DOĞAL DEĞİL
Besinlerin artık eski doğal hallerini çoktan kaybettiğini ve günümüzde yiyeceklerin genetiğiyle oynandıkça kanser içerikli hücrelerin ortaya çıktığını belirten Yıldırım, şunları söyledi; “Daha fazla üretim hırsıyla köklerine, çiçeklerine, yapraklarına böcek öldürücüler, hormonlar, antibiyotikler pompalandıkça besinlerin doğal yapıları hızla değişiyor. Bir taraftan içlerindeki vitamin, mineral, antioksidan güç azalırken, diğer taraftan her biri birer antibiyotik, böcek öldürücü, hormon bombası haline dönüşüyor. Suların içine konulduğu pet şişelerin, damacanaların kanserojen madde taşıdığı da bilinen bir gerçektir.”

Adem ERDOĞAN

SAĞLIK Haberleri