Kansere neden oluyor

Amasya Tarım İl Müdürlüğü gıda maddelerinin küflenmesi sonucu ortaya çıkan 'aflotoksin'in kansere kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını açıkladı

Tarım ve Kırsal Gelişim Strateji Planı Faaliyetleri çerçevesinde yapılan eğitim çalışmalarının 2007-2011 yıllarını kapsadığı ifade edilen açıklamada, aflatoksin ile ilgili şu bilgiler verildi; “Birçok nedeni bilinmeyen hastalıklara ve kansere kadar yol açabilecek bir toksik madde olan ''Aflotoksin''in insan sağlığına olumsuz etkileri bulunmaktadır. Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik (zararlı) maddeler ihtiva ettiğinden insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olan mikotoksinlerle bulaşmış gıdaların tüketilmesi gıda güvenliği açısından önemli bir tehlike arz etmektedir. Bilinen yaklaşık 6 bin küf metaboliti vardır ancak tamamı mikotoksin içermez. Küfün varlığı her zaman mikotoksin varlığına işaret etmeyeceğinden ve küfün ne olduğundan nasıl oluştuğundan ve hangi faktörlerin etkisi ile çoğalıp azaldığı önemlidir. Küflenme sonucunda oluşan toksin maddelere birçok isim verilmektedir. Bunlardan en önemlilerinden olan aflatoksinin ve okratoksin oluşumunun engellenmesi, koruyucu tedbirler ve insanların bu zararlı toksinleri tüketmemeleri için üreticilerin de gıda maddelerinin muhafazasına dikkat etmeleri gerekir.''

DENETÇİ SAYISI ARTIRILDI
Türkiye'de aflatoksin bulaşmış ürünlerin mevzuata göre alt limitlerde olduğu belirtilen açıklamada, ülkede denetim ve kontroller konusunda, görev yapan denetçi sayıların arttırılmakta olduğuna işaret edildi.





SAĞLIK Haberleri