İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, firmalara gıda güvenliği ve hijyen eğitimi verileceğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdalarda taklit ve hilenin önlenmesi amacıyla yaptığı gıda denetim sonuçlarını açıkladı. Haziran ayı sonu itibariyle İzmir'de 17 firmanın kırmızı ete kanatlı eti karıştırdığı, kaymağa nişasta, tereyağına bitkisel yağ, peynire jelatin kattığı, ballı bitkisel macunlara 'sildenafil' ilacı, zeytinyağına pirina yağı konulduğu tespit edildi. İzmir'de 17 firmadan yedisi İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (İESOB) üye. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, yedi esnafın süt ürünlerinde nişasta, peynirde jelatin, et ürünlerinde kırmızı et yerine kanatlı eti kullandığının tespit edildiğini belirterek, gıda güvenliği hijyen uygulama eğitimi verileceğini, böyle bir tablonun bir daha yaşanmaması için daha dikkatli olunacağını söyledi. Mutlu şöyle konuştu:
"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı denetimler sonucunda, İzmir'de taklit ve tağşiş ürünleri kullanan işletmeler arasında yedi üyemizin de yer alması bizi son derece üzdü. Bu güne kadar toplum sağlığını tehdit eden gıda ürünleri ile özveriyle mücadele eden İzmir esnaf teşkilatında az sayıda da olsa böyle bir olayın yaşanması bizi daha duyarlı olmaya yöneltecek. Bu noktada ilgili odalarımızla işbirliği altında sürdürdüğümüz çalışmalarımızda daha hassas olacağız. Gıda sektöründe verilen hijyen ve üretim, satış aşamasında kalitenin artırılmasına yönelik eğitimlerimizi geliştirerek sürdüreceğiz. Önümüzdeki süreçte 5996 sayılı Kanun gereği Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi (HACCP) ile Hijyen Uygulamaları Kılavuzu eğitimlerini vermeyi planlıyoruz. Ayrıca odalarımız aracılığıyla üyelerimizi daha dikkatli ve duyarlı olmaya çağıracağız. Bir sonraki denetimlerde böyle bir tablonun bir daha yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız."
Erkeklerin cinsel gücü artırmak amacıyla kullandıkları 'bitkisel' adı altında satılan kuvvet macunlarında, gıda takviye ürünlerinde ilaç bulundu. Gıda ürünlerinde de sertleşme bozuklukları için kullanılan sildenafil ve fentolamin adlı ilaçlar tespit edildi.
"UCUZ MALA TAMAH ATMEYİN"
Zeytinyağına ve çiçekyağının içinde ise pamuk yağı başta olmak üzere pirina yağı, yağlı tohum yağları, trans yağlar ve mumsu maddeler bulundu. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, tüketicilerden ucuz mala tamah etmemelerini, yeni ürünleri araştırarak almalarını isteyerek, şöyle konuştu:
"Sektörün hile iddialarından kaçınması lazım. Zeytinyağı üretmek ve dünya ikinciliği hedefini koymak, üretimi teşvik edici tedbirler almak ülkemiz adına güzel şeyler ama ürün değerlendikçe bazı illegal yollara sapılabilir. İç ve dış pazardaki pazarlama politikalarını gözden geçirip milli politikamızı doğru düzgün savunmak gerekir. Hilenin sınırı yok. Listeye bakıyorum, bunların yapılması hoş değil ama nasıl ceza verildiğini bilmiyoruz. Bakanlık bunu da açıklasın. Cezalar caydırıcı mı? Tüketici ucuza tamah etmemeli. 'Bunun bir sebebi vardır' diye düşünmeli. Tüketicinin bilgi sahibi olmadığı markalardan kaçınması lazım. Tereddüt varsa temkinli yaklaşmalı. Yeni markaları araştırmalı ona göre satın almalı." (DHA)