Samsun'un Mecidiye Caddesin'de yıllardır ayakkabı boyacılığı yapan Murat Su, "Bu yıl ne hikmetse iş yapamıyoruz.Sabahın erken saatlerinde boya sandıklarımızı açıp müşteri bekliyoruz. Ama çoğu zaman bir müşteri bile bulamıyoruz. İnkar etmemek gerekir, çoğu zaman evimize siftah yapmadan gidiyoruz.
Bazı meslekler vardır yazın sıcağın altında kışın soğuk altında yapılır. İşte bu mesleklerden biri de ayakkabı boyacılığı. Mecidiye caddesin'den her gün önlerinden geçtiğimiz ayakkabı boyacıların yüzü ne kış aylarında nede yaz aylarında gülebiliyor.
TEKNOLOJİYE YENİK Mİ DÜŞTÜK NE?
Bazı meslek sahipleri gelişen teknoloji ile tarihe karışmaktan yakınırken, ayakkabı boyacıları ise kalitesiz ve boya istemeyen ayakkabılardan yana dertli. Bu tür ayakkabıların işlerini azalttığı belirten ayakkabı boyacıları, düzenli boyandığında ayakkabıların ömrünün bir yıl uzadığını belirtiyor. Samsun'un mecidiye caddesi üzerinde, günlük ayakkabı boyacılığı ile geçinen Murat Su,(55),yeni çıkan boya isteyemeyen ayakkabılara rağmen varlıklarını sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.
BU MESLEK SAYESİNDE EVİM EKMEK GÖRÜYOR
Son yıllarda çıkan kalitesiz ayakkabıdan dert yanan Su, Son yıllarda hem hazır boya hem de kalitesiz ayakkabılar artık mesleği ölü hale getirmeye başladı. Normal boya bir ayakkabının ömrünü en az yıl uzatır. Ama hazır boya bir yıl kısaltır. Tavsiyem aldıkları pahalı ayakkabılara hazır boya kullanılmasın dedi. Günde bine yakın ayakkabı boyayan Su, 25 yıldır bu meslek sayesinde evini geçindiriyor. Günlük kazancı yaklaşık 50-60 TL'kazanıyor. Haftada 6 gün çalışan ve pazar gününü ailesine ayıran Murat Su, her ne kadar bazıları mesleğini beğenmese de boyacılık sayesinde evini geçindirdiğini ifade etti.
BİZDE TARİH OLMAYA BAŞLADIK
İşinde bir numara olmak için çalıştığını belirten Murat Su, mesleği ile ilgili ilginç bir anısını ise şöyle anlattı: Zamanında çok boyacı vardı. Müşterinin az olduğu dönemlerde diğer boyacılara sinema bileti alır, ellerine çerez verir, onları sinemaya gönderir, müşterilerini çekmeye çalışırdım. Müşteriler onları yerinde bulamazsa bana gelirdi. Murat Su, işlerinin yoğun olduğu dönemde müşteriyi kaçırmamak için uyguladığı bir taktiği ise şöyle aktardı: "Herkesin ayakkabısının tekini boyayıp diğer tekini en az yarım saat sonra boyarım. Bazı zamanlar var ki boya sandığımın etrafında en az 50 çift ayakkabı olduğu oluyordu. Şimdi ise ayakkabı boyacılığı da diğer meslekler gibi tarih olmaya başladı' dedi.
Bekir DURAN