Kararlarınızın esiri olmayın!

Geleceğe dair kararlar almak ve planlar yapmak normal bir durum. Ancak uzmanların önerisi; 'bu tür kararlar alırken hayal ile gerçeği karıştırmayın ve gerçeklerinizden uzaklaşmayın' yönünde

Geleceğe yönelik gerçekçi planlar yapmak, sağlıklı bir ruh halinin de göstergesi. Ancak Psikolog Gülşah Yahşi'ye göre, bu tür planlar için yılbaşı, doğum günü gibi tek bir güne odaklanmak, beklentilerin gerçeklikten uzaklaşmasına, hayal ile gerçeğin karıştırılmasına neden olarak, kişiyi kendi gerçekliğinden uzaklaşmaya kadar götüren bir ruh haline sokabilir.
“Geleceğe dair plan yaparken ve karar alırken hayal ile gerçeği karıştırmayın ve gerçeklerinizden uzaklaşmayın” önerisinde bulunan Psikolog Gülşah Yahşi, şu tespitlerde bulunuyor:

“Zaman zaman gerçekçi olamayıp kendimizi tatlı hayaller içinde bulabiliyoruz. Bu nedenle önemli bir karar alırken, içinde bulunduğumuz koşulları göz önüne alıp bunları gerekirse madde madde kâğıda dökmek daha sağlıklı olacaktır. Dolayısıyla yapılan planları, alınacak kararların değerlendirilmesini, kararları uygulamada karşımıza çıkabilecek sorunları ve çözümlerini, bunlarla nasıl başa çıkabileceğimizi yazarsak gerçeği daha net değerlendirebiliriz. Böyle bir girişim, kararımızdaki ciddiyetimizin de bir göstergesi olacaktır. Eğer düşündüğümüz değişikliği gerçekten istiyorsak, bunu sistemli şekilde değerlendirmek, yazıya dökmek ve tablodaki eksiklikleri görüp düzeltmeler yapmak daha rasyonel olacaktır.

AŞIRI GENELLEMEDEN UZAK DURUN
Alınan kararı uygulayamayan kişilerde en sık karşılaşılan durum, kişinin 'aşırı genelleme' yapmasıdır. 'Ben zaten hiçbir kararımı uygulayamıyorum, bir şeyi düzgün yapamıyorum, başaramıyorum, beceriksiz, yetersiz ve güçsüzüm' gibi olumsuz düşüncelere kapılmak, psikolojiyi olumsuz etkiler. Hâlbuki soru; 'neden ben bunları yapamıyorum?' değil, 'bu durumu nasıl düzeltebilirim, nerede hata yapıyorum?' şeklinde olmalıdır.
Kararların uygulanamaması kişiyi umutsuzluğa sürükleyebilir, sonraki adımlarda isteksizlik uyandırabilir, kişinin kendine olan inancı zayıflayabilir. Buradaki en önemli noktalardan biri de kişinin kendine inanmasıdır. Kişi, bir şeyi nasıl yapacağını bilmese bile, sorunu çözeceğine, bir çözüm yolu bulabileceğine inanmalıdır.
İnsanlar bazen karşılaştıkları güçlükleri nasıl çözeceklerini bilemezler; bu çok doğaldır. Böyle durumlarda da profesyonel yardım almak, psikolojik sağlık açısından son derece önemli ve gereklidir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri