Hangi besinlerin karbonhidrat içeriği yüksek? Karbonhidrattan fakir diyetlerde uzak durmanız gereken besinler nelerdir?
Karbonhidratlar, belirli yiyecek ve içeceklerde bulunan bir çeşit makro besindir. Vücut karbonhidratları glikoza ayırır. Glikoz veya kan şekeri, vücut hücreleri, dokuları ve organları için ana enerji kaynağıdır. Glikoz hemen kullanılır veya daha sonra kullanılmak üzere kaslarda ve karaciğerde depolanır. Şekerler, nişastalar ve lif, üç ana karbonhidrat türünü oluşturmaktadır.
Şekerler en temel formlarında oldukları için basit karbonhidratlar olarak da bilinirler. Şekerlemeler, tatlılar, işlenmiş gıdalar ve normal soda dahil olmak üzere çeşitli yemeklerde bulunabilirler. Ayrıca meyvelerde, sebzelerde ve sütte bulunan ve doğal olarak oluşan şekerleri de içerirler. Nişastalar ise karmaşık karbonhidratlar oluşturmak için birbirine dizilmiş çok sayıda basit şekerden meydana gelir. Karbonhidratları enerji amacıyla kullanmak için, vücudun onları şekerlere ayırması gerekir. Ekmek, tahıllar ve makarna bunlara örnekleridir.
Lif, hem basit hem de karmaşık bir karbonhidrattır. Liflerin çoğu vücut tarafından parçalanamadığından, lif oranı yüksek besinler tüketmek, tokluk hissini ve aşırı yeme isteğini azaltmaya yardımcı olabilir. Lif açısından zengin diyetlerin diğer faydaları da vardır. Bunlar, kabızlık gibi mide ve bağırsak sorunlarının önlenmesine katkıda bulunabilirler. Ayrıca kolesterol ve kan şekeri değerlerinin azaltılmasına da yardımcı olabilirler. Sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tohumlar, fasulye ve kepekli tahıllar gibi çeşitli bitki bazlı gıdalar lif içerebilir.
Muz aynı zamanda potasyum, C vitaminleri ve , B6 bakımından da zengindir ve bazı faydalı bitki bileşikleri içermektedir. Muz yüksek potasyum içermesi sayesinde kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye katkı sağlayabilir.
Olgunlaşmamış yeşil muzlarda nişasta daha yüksek oranda bulunmaktadır. Bu, muzlar olgunlaştıkça doğal şekerlere dönüşür ve bu süreçte muzlar sarı renk alır. Muzlar daha az olgun olduklarında tüketildiğinde daha fazla nişasta ve daha az şeker içermektedir. Hem olgunlaşmamış hem de daha az olgunlaşmış muzlar sindirim sağlığını destekleyen ve bağırsaklardaki faydalı bakteriler için yakıt sağlayan yeterli miktarda pektin ve dirençli nişasta içerir.
Birçok mineral ve bitki bileşiği açısından yüksek bir besin olan kinoa kan şekeri dengesi ve kalp sağlığı dahil olmak üzere çeşitli sağlık faydalarına sahiptir. Gluten içermeyen besinlerden biri olan kinoa, özellikle glutensiz diyet yapanlar için popüler bir alternatiftir. Yüksek lif ve protein içeriğine sahip bu besin uzun tokluk sağlar. Bu nedenle, kilo verme diyeti yapanlar için iyi bir seçenektir.