Kabil ile Habil, dünyada doğan ilk çocuklardır. Kabil çiftçi olduğu için Allah'a o yılki hasadından birazını kurban olarak sunar. Habil ise çobanlık yaptığı için yeni doğan koyunlarını Allah için kurban eder. Habil'in kurbanı Allah katında kabul edilir. Kabil içten içe kardeşine düşmanlık beslediği için sunduğu kurban kabul edilmez.
Adadığı kurbanın reddedildiğini gören Kabil hiddetlenir ve kardeşine onu öldüreceğini söyler. Habil ise abisine, ancak takva sahibi olan kulların adadığı kurbanların Allah katında kabul edileceğini bildirir.
Kabil, kardeşini öldürür. Bir karganın ölen yavrusunu toprağın altına gömdüğünü görür. O da aynı şekilde kardeşini gömer. İncil ve Tevrat'ta da kıssa aynı şekilde anlatılır. Habil ve Kabil'in isimleri ise Able ve Cable olarak geçer.
Kur'an-ı Kerim'de Habil ile Kabil in hayatına dair çok fazla bilgi verilmez. İsimleri de zikredilmeyen kardeşlerin sadece Hz Adem ile Hz. Havva'nın ilk çocukları olduğundan bahsedilir. Kabil, babası ile birlikte çiftçilik yapar. Kardeşi Habil ise çobandır.
Kuran'ı Kerim'de anlatılan kıssalarda yer ve kişi adları çok fazla geçmez. Çünkü önemli olan kıssalardan çıkarılması gereken derstir. İki kardeşin anlatıldığı ayetlerde de her mümin kulun çıkarması gereken birçok ders vardır. Maide Suresinin 27. ayetinden 40. ayetine kadar anlatılan Kabil ile Habil kıssasında kıskançlığın en büyük günahlardan biri olduğu anlatılır.
Çünkü Kabil, kardeşi Habil'i kıskanmış ve onu öldürmüştür. Bu insanlık tarihinde işlenen ilk cinayettir. İnsanı öz kardeşini öldürmeye iten kıskançlık, İslami literatürde fitne ve fesat olarak tanımlanır. Allahu Teala meleklere, insanları yeryüzünde halife olarak atayacağını bildirdiğinde, melekler Allah'a yeryüzünde fitne ve bozgunculuk çıkarak bir varlığı mı yaratacağını sormuştur.