Çevresel sorunların artmasının gelecekte insanlığa nelere mal olacağı konusunda aslında çevreciler 1950 li yıllardan buyana uyarılarda bulunuyorlar Doğal dengeye müdahalelerin doğal kaynakları tüketmenin faturası yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
TEMA Vakfı Onursal Başkanı Sayın Hayrettin Karaca bir söyleşisinde diyor ki 'Bugün dünya ikiye ayrılmış." "Karnı açlar ve gözü açlar" diye. Maalesef 'gözü açlar karnı açlar'dan daha sorumsuzca doğal kaynaklara saldırınca kaçınılmaz sonuç ortaya çıkmaya başladı.
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick "Bazıları yakıt depolarını doldurma konusunda kaygılıyken dünya genelinde diğer bazıları da midelerini doldurmaya çalışıyorlar ve bu her gün daha da zor oluyor" dedi.
Evet bu iki açıklama yaklaşan büyük bir tehlikenin habercileri. Maalesef bizlerin gene günlük sorunlar arasında gözden kaçırdığımız bize uzak sandığımız tehlike yaklaşıyor.Gıda fiyatları artıyor.Son üç yıldır hızla artan gıda fiyatları dünyanın belli ülkelerinde halkın isyanlarına iç çatışmalara neden olmaya başladı.
Gıda fiyatları neden artıyor?
Uzmanlar artışı şu gelişmelere bağlıyor:
Küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık,
ABD"de soya ve mısır üretimi için ayrılmış tarım alanları biyolojik yakıt ürünlerine ayırması
Yeni zengin Çin ve Hindistan, protein ağırlıklı beslenmeye yönelirken, bu ülkenin et ihtiyacının artması. Et talebindeki artışın yem ve tahıl fiyatlarında artışı beraberinde getirmesi.
Gıda üzerine yatırım yapan spekülatörlerin bunun yaratacağı sosyal sonuçları umursamamaları.
Haber bültenlerini dikkatli izleyenler gıda konusundaki haberlerin daha sık yayınlanmaya başladığının farkındalar.
Mısır'da halk, artan ekmek fiyatlarını protesto etmek için ayaklandı. Filipinler'de polis, gıda stoğu yapılan depoları bastı. Güney Kore'de makarna fiyatlarının tavan yapması üzerine evkadınları rafları boşalttı. Bolluktan obez olan ABD'de bile fiyat artışları hissedilmeye başlarken, dünyayı yeni bir açlık dalgasının korkusu sardı.
Olay sadece buğday ile sınırlı değil son 1 yılda dünya pirinç fiyatlarının yüzde 40 oranında artış gösterdi. Bunun yanında petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle gıda nakliye masraflarının da artması gıda nakli konusunda küresel krizler yaratmaya başladı.
Sonuç olarak önümüzdeki yıllarda sanırım daha fazla bu konularda yazılıp çizilecek ama çözümün karnı açların durumunun düzelmesinde gözü açlarında tüketim hırslarının kontrol altına almasında olduğunu kabul etmek durumundayız.
Karar vermek zorundayız önceliğimiz midemizi doldurmak mı? Benzin depomuzu doldurmak mı?
Kriz kapıda.