Kasapoğlu'dan grip uyarısı

Mustafa Kasapoğlu, dengeli beslenme ve yeterli su tüketiminin soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı kişinin direncini artıracağını söyledi

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, yaklaşan kış mevsimi öncesinde Samsunluları gribe karşı nasıl korunmaları gerektiğini anlattı. Kış şartlarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların sıkça görüldüğünü dile getiren Kasapoğlu, düzenli beslenme, su tüketimi, egzersiz gibi alınacak basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu kaydetti.

SALGIN HALİNDE SIKÇA GÖRÜLÜYOR
Kasapoğlu, soğuk algınlığının, çeşitli virüslerin yol açtığı üst solunum yollarının hafif seyirli bir hastalığı, gribin ise influenza virüslerinin yol açtığı akut solunum yolu hastalığı olduğunu, ciddi akciğer hastalıklarına ve ölüme yol açabileceğine soğuk algınlığının belirtilerinin boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük olduğunu kaydetti. Gripte görülen belirtiler hakkında bilgi veren Kasapoğlu, ateş, üşüme terleme nöbetleri, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik kas ve eklem ağrıları ile seyrettiğini vurgulayan krasapoğlu, "Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip salgınları çok yaygın olarak görünüyor" diye konuştu.

GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİN
Kış aylarında alınacak basit önlemler ile gripten korunabileceğini belirten Kasapoğlu, beslenme alışkanlıklarının önemli olduğunu belirterek "Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer. Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden, günde en az 3 ana, 3 ara öğünde yeterli miktarda tüketilmelidir. Savunma sistemini güçlendirici etkisi olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra portakal, mandalina, elma gibi meyveler yenilmeli. C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse de sıvı alımına katkı sağlaması açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketimi sıkça yapılmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahip E vitaminini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeteri miktarda tüketilmelidir" dedi. Kasapoğlu, özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesinin faydalı olacağını sözlerine ekledi.





SAĞLIK Haberleri