Kastamonu Entegre, Avrupa’nın en büyük fabrikasını Rusya’da açtı

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde, Kastamonu Entegre 600 milyon dolarlık yatırımla Avrupa'nın en büyük ahşap işleme fabrikasını açılışını yaptı.

Yan sanayi ile birlikte 3 bin kişiye istihdam sağlayacak fabrikanın açılışını Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rusya Federal Orman İşleri İdaresi Başkanı Vladimir Lebedev, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kığılı, Kastamonu Entegre Genel Müdürü Haluk Yıldız, Kastamonu Başkan Yardımcısı Onur Güven, Türkiye'nin Kazan Başkonsolosu Turhan Dimaç kurdeleyi kesti.

Tataristan'ın Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde yapılan açılışta konuşan Minnihanov, Hayat Holding'in yatırımının Rusya, Türkiye ve Tataristan ilişkilerinin ekonomik anlamda gelişimine katkı sağladığını söyledi. Tataristan Cumhurbaşkanı, Hayat Holding Başkanı Kığılı'yı onur belgesi ile Kastamonu Başkan Yardımcısı Güven'i de onur madalyası ile ödüllendirdi.

Bakan Eroğlu açılışta yaptığı konuşmada Kastamonu'nun istihdam ve ekonomik gelişmeler açısından önemli katkı sağlayacağını, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişimine de ivme kazandıracağını söyledi. Gelişen ikili ilişkilerin bölgede refah ve güvenliğin de kaynağı olduğuna değinen Eroğlu, “2002'de 5 milyar dolar olan ikili ticaret hacmimiz 2013'de 33 milyar dolara ulaştı. Çok yönlü ekonomik ilişkilerimiz var. Tataristan'daki yatırımların yarıdan fazlası da Türkiye'den. Alabuga Türk yatırımcıların ilgisini çekiyor. Türkiye başta Rusya olmak üzere bölge ülkeleri ile ilişkilerini geliştiriyor.” dedi.

TATARİSTAN, RUSYA'YA AÇILAN KAPI

Kastamonu Başkan Yardımcısı Güven de 10 yıllık bir süre ile Rusya'nın 3 farklı bölgesinde daha yaptırım planladıklarını, alt yapı ve bürokrasinin kolaylaştırılması konularında Tataristan yönetiminden çok büyük destek gördüklerini ifade etti. Tataristan'ı bir kapı olarak gördüklerini ifade eden Güven, “Rus ve Tatar dostlarımızla birlikte tüm zorlukların üstesinden geldik. Alabuga gümrüklü bir bölge. Teşvik ve indirimler var. Biz burada olmaktan mutluyuz ve burada yatırımlarımızı sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Tüm etapların 2017-2018'e kadar tamamlanmasının ardından tesis yıllık üretim kapasitesi 1,8 milyon metreküpe ulaşacak ve Avrupa'nın en büyük ahşap işleme tesisi olacak. Kastamonu Entegre ise dünyanın en büyük beş şirketinden biri haline gelecek.

Bugüne kadar tesisin 475 bin metre küp MDF ve 20 milyon m2 zemin kaplaması üretim kapasitesi ile toplam 300 milyon dolarlık birinci aşaması işletmeye alındı. 2016 yılında ikinci aşamada yıllık 725 bin metre küp kapasiteli sunta üretimi ve daha sonra 2017-2018 yıllarında yıllık 500 bin metre küp kapasiteli YYL üretim tesisi işletmeye alınacak.

RUSYA-TÜRKİYE ETKİN İŞBİRLİĞİ PROJENİN BAŞARISINI SAĞLADI

Rusya ve Türkiye arasında ekonomik alanda sağlanan etkin işbirliğinin projenin 3 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçmesini sağladığını ifade eden Kastamonu Başkan Yardımcısı Güven, üretim alanının seçilmesinde lojistik avantajlar ve Tataristan-Türkiye arasındaki tarihi kültürel bağların etkili olduğunu ifade etti.

Yatırımın 500 kişiye doğrudan, 2500 kişiye de yan sanayi ile istihdam imkanı verdiğini ifade eden Güven, “Üretimde yerel ahşap kullanıyoruz. Ağaçlandırma çalışmalarının yoğunlaşması nedeniyle çevresel katkı sağlanacak. Düşük kaliteli orman ürünleri kullanıyoruz. Bunların yerine değerli fidanlar dikiliyor. Uluslararası çevre sertifikası FSC şartlarını harfiyen uyguluyoruz ve yalnızca ahşap ürünlerin üretimi ile aynı zamanda ormanın onarımını da gerçekleştiren tedarikçiler ile çalışıyoruz.” dedi.

PAZAR UZUN ZAMANDIR BU YATIRIMI BEKLİYOR

Kastamonu ürünlerinin belli başlı tüketicilerinin Rusya'nın en büyük mobilya fabrikaları ve kapı üretim tesisleri olacak. Üretimin yüzde 20'sini de Asya ve Doğu Avrupa ülkelerine ihraç edilecek. Uzmanlar federal ve bölgesel bayilerin bu yatırımı uzun süredir beklediğini kaydediyor.

Rusya ve Türkiye arasındaki başarılı ekonomik işbirliği, ekonomiye diğer yatırımcıları çekmek için çarpıcı bir örnek oluşturabileceği, bu bağlamda sıkıntılı uluslararası duruma rağmen yatırım için elverişli bir ortam oluşturmak amacıyla komple önlemler alındığı belirtiliyor. Rusya'nın geleceğine iyimser bakan Kastamonu, gelecekte yeni yatırımlar yapmayı da planlıyor.

Rusya, Türkiye ve Tataristan Cumhuriyeti hükümetlerine sağladıkları destek ve yardımları için teşekkür eden Güven, “Onlar sayesinde, projeyi hayata geçirdik. Alabuga ÖEB'nde olumlu altyapı yatırımları ve iş geliştirme için ekonomik ortam hazırlanmıştır. Biz yaptıklarımızla yetinmeyiz ve Rusya'da diğer yatırım projelerini hayata geçirmeye hazırız."

ÜÇ YILDA KAPASİTE İKİ KATINA ÇIKACAK

Kastamonu Entegre Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Yıldız da yaptığı değerlendirmede grubun diğer şirketlere nazaran çok hızlı geliştiğini, ürün kapasitesi ve kalitesinin artırılmasına yönelik yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Önümüzdeki üç yılda kapasitenin iki katına çıkarılmasının hedeflendiğine değinen Yıldız şu şekilde konuştu: “Alabuga'daki tesisin işletmeye alınması, şirketin iddialı hedeflerine ulaşması için bir üretim üssü görevini yerine getirecek. Tataristan'daki düşük enerji maliyeti, ürünleri faklı coğrafyalara taşınmasına olanak tanıyacak. Bununla birlikte Rusya, İran, Balkanlar ve BDT ülkeleri öncelikli pazar olarak kalmaya devam eder.”

CİROSU 1,18 MİLYAR DOLAR

Kastamonu şirketi 1937 yılından bu yana çalışmalarını sürdürmekte olan Hayat Holding bünyesinde 1969 yılında kuruldu. Şu anda Kastamonu'nun Türkiye'de 8 fabrikası, Romanya, Bulgaristan, Bosna- Hersek, Rusya'da fabrikaları var. Bunlar toplamda yaklaşık 4 milyon m2 açık ve 0,9 milyon m2 kapalı üretim alanına sahip. Kastamonu ahşap işleme sektöründe Avrupa'nın en büyük 5 büyük şirketlerinden biri. Şirket, MDF, YL, lamine parke, kraft kağıt, ve yan ürünler olmak üzere inşaat, dekorasyon ve mobilya sektörleri için üretim yapıyor. 2013 yılında şirketin cirosu 1.18 milyar $ oldu.

Kastamonu önümüzdeki 5 yıl içinde 6 yeni fabrikanın daha açılışını yapmayı planlıyor. Yatırım projelerinin hayata geçirilmesinden sonra Kastamonu 2 milyar dolarlık bir ciro ve yıllık 6 milyon m3 üretim kapasitesi ile Avrupa'nın en büyük dört şirketinden biri ve bölgenin üç büyük şirketinden biri haline gelecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri