Türkiye savunma sanayisi sektörünün önde gelen firmaları, High-Tech Port by MÜSİAD'ın organizasyonuyla 6-8 Ekim tarihleri arasında Katar'a çıkarma yapıyor. 67 firmanın katılacağı dışarıya kapalı olan fuarda, Katar'ın bölge için köprü vazifesi görmesi amaçlanıyor. Projenin başındaki isim olan High-Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt, "Orta vadede, yani 10 yılda 5 milyar, 20 yılda ise 20 milyar dolarlık bir iharacata ulaşabiliriz" dedi. Suudi Arabistan'ın 61 milyar dolarlık savunma harcaması olduğuna dikkat çeken Kurt, "100 milyar dolarlık bir Körfez pazarından bahsediyoruz. 5 milyar dolar bu anlamda iyimser bir rakam. Milli uçak TRJet'i orada ilk kez lanse edeceğiz. Sipariş alınmaya yakın. Buna benzer çok büyük projeler var" diye konuştu.
2.5 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
BMC'nin aralıkta 30 adet Kirpi teslim edeceğini de belirten Kurt'a göre Türk savunma sektörü özellikle Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan'da hızlı büyüyecek. Artık Türkiye'nin pazarlanabilir ürünleri olduğunu belirten Kurt, Katar'ın bölgeye açılım için bir köprü görevi göreceğini vurguladı. Kurt sözlerini şöyle sürdürdü: "Katar'ın 200 milyar dolarlık ekonomisi var. 2 trilyon dolarlık fon yönetiyor. Nihai ürünlerin Körfez'e açılması için Katar bir liman görevi görecek. Şu anda dış politikadaki karakterli duruş yüzünden bölge ülkeleriyle ihracat azaldı. Roketsan'ın 700 milyon dolarlık işi vardı. Toplam 2.5 milyar dolarlık bir ihracattan olduk. Suudi Arabistan'da yeni kralla ilişkiler düzeliyor. Artık diplomatik görüşmeler yapılıyor."
67 FİRMA KATILACAK
Savunma sanayisi, havacılık ve uzay, deniz sistemleri, IT ve mühendislik alanlarını kapsayan fuara Türkiye'den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan ve THY Teknik başta olmak üzere 67 firma katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİ- AD Genel Başkanı Nail Olpak, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani fuarda bizzat yer alırken, Katar'ın savunma ve içişleri bakanlıkları ile silahlı kuvvetleri gibi birçok kurum sanayi şirketlerini inceleyecek. Sabah.com.tr