Katliamın failleri yakalandı...

Zanlılar da kurbanlar da hep aynı soyadını taşıyor.. Olayın ardındaki neden araştırılıyor.

İlk gelen bilgilere göre, olay kan davası yada arazi anlaşmazlığı yüzünden işlenmedi. Türkiye'yi şoka sokan katliamın ardında kız meselesi var. Nişan evini basanlar, nişanlanan genç kızı kendi oğulları ile evlendirmek istiyordu. Bu talepleri geri çevrilince cezalandırmak istedi...

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyündeki silahlı saldırı olayıyla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le Mardin'e gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, dün Mardin'in Mazıdağı ilçesinin Bilge köyünde akşam 20.30 sıralarında Çelebi ailesinin nişan töreninin yapıldığı sırada bir grup tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bu silahlı saldırı sonucu 6'sı çocuk 16'sı bayan olmak üzere toplam 44 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Bakan Atalay, şöyle devam etti:

"3 vatandaşımız ise yaralıdır. Yaralılardan 2'si Diyarbakır'da 1'i Mardin'de tedavi görmektedir. Olaydan kısa süre sonra güvenlik güçleri derhal olay yerine intikal etmişler. Çok sayıda ambulans gönderilmiştir. Sağlık birimlerimiz seferber olmuştur. Bütün doktorlarımız hem Mardin'den hem Diyarbakır'dan göreve çağrılmıştır. Olay yerine Cumhuriyet savcısı, mülki idare amirleri, jandarma bölge komutanı ve diğer yetkililer intikal etmişlerdir ve gerekli çalışma başlatılmıştır.

Olayın hemen ardından konuyla ilgili bilgimiz olmuştur. Sayın Başbakanımız MYK toplantısındaydı. Kendisine bilgi arz ettim. İlgili arkadaşları, Emniyet Genel Müdürünü ve Jandarma Komutanını çağırdım ve gece boyu, gerekli talimatları verdim. Olaya Cumhuriyet Savcısı el koydu."



Bakan Atalay, gece boyu yürütülen çalışmalar sonucu görgü tanıklarının da ifadeleri doğrultusunda olayın faili olarak değerlendirilen 8 kişinin şu anda silahlarıyla birlikte jandarma tarafından yakalandı ve gözaltına alındığını kaydetti.

Yürütülen soruşturma gereğince adli makamlarca olay bölgesine giriş ve çıkışlara sınırlama getirildiğini ifade eden Bakan Atalay, "Güvenlik tedbirleri hala devam ediyor. İlk tespitlere göre, köy içinde aile arasında ihtilaf ve husumetler sonucu gelişen bir olay olarak değerlendirilmektedir. Bu konuda çalışmalar hala sürüyor. Kesin bir ifade kullanmak istemiyorum" diye konuştu.

Bakan Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Mardin milletvekilleriyle bölgeye gittiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Tarım ve Köyişleri Bakanımız da Diyarbakır'dan bize katılacak. Olay yerinde inceleme yapacağız, bilgi alacağız. Hem vatandaşlarımızın acılarını paylaşacağız. Taziye görevimizi yapacağız. Üzücü bir olay, masum vatandaşlarımız, içinde çocuklar, kadınlar var, hepsini kaybettik onlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Tüm yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz.

Bakan Atalay, gözaltına alınan kişilerle ilgili bir soru üzerine, "Hepsi bu köyden, aralarında başka soyadları da var, ama çoğunluğu maalesef ölenlerin de şu anda fail diye gözaltına alınanların da çoğu aynı soyadı taşıyor" dedi.

SALDIRININ SEBEBİ KIZ MESELESİ
Saldırganların, nişanlanan Sevgi Çelebi'nin köydeki bir yakınlarıyla evlenmesini istediklerini, taleplerinin yerine getirilmemesi ve kızın başkasıyla evlendirilmek istenmesi üzerine olayın meydana geldiği iddia edildi.
AA muhabirinin görüştüğü Bilge köylülerinden bazıları, dün akşam meydana gelen silahlı saldırıyı yapanların nişan töreni düzenlenen Sevgi Çelebi'nin kendi yakınları olan bir kişiyle evlenmesini istediklerini ve bu talebin kızın ailesince kabul edilmediğini ifade ettiler. Köylü vatandaşlar, şöyle konuştular:
"Saldırganların ailesiyle damadın mensup olduğu Arı ailesi arasında 20 yıl öncesine dayanan bir husumet bulunuyordu. Saldırganlar bu nedenle Sevgi Çelebi'nin Habip Arı ile evlenmesine karşı çıkıyorlardı. Bu konuda bir süre önce saldırganların mensup olduğu aile bireyleri ile gelinin ailesi arasında tartışma yaşandığını öğrenmiştik. Saldırı olayının nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz."

SORGULAMA BAŞLADI

Gözaltına alınan 8 zanlının sorgulanmasına başlandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bilge köyünde eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin evindeki düğünde 44 kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgileri bulundukları gerekçesiyle jandarma tarafından gözaltına alınan ve aynı köyde yaşadıkları bildirilen 8 kişinin sorgusu Mazıdağı İlçe Jandarma Komutanlığı'nda yapılıyor

Haberleri