Kavak'ta yıllardır süre gelen gelenekler yok olmak üzere. Harmanlarda kutlanan hıdrellez, karaağaca kurulan salıncaklar, oynanan Nasrettin Hoca tiplemeleri, Karagöz Hacivat oyunları. Hiçbiri artık yok. Yeni nesil bunları bilmiyor. Bunlar Kavak'ın kültür mirasları ve korunmalıydı. "Geçmişi koruyamayanın geleceği olmaz" görüşüyle yola çıkarak tüm Kavaklıların bir şekilde kültürüne ve geleneklerine sahip çıkması öngörülüyor.
SADECE BİRKAÇ HATIRLATMA
Unutmayın! 30 yıl önce ilçede otel, hamam, sinema vardı. Kalp ,damar, akciğer rahatsızlığı olanlar ev kiralayarak veya otellerde kalarak üç dört ay Kavak'ta kalırlardı. Buda ilçe ekonomisine bir şekilde katkı sağlardı, yeni dostluklar kurulurdu. Havasından suyundan yararlandıkları Kavak'tan memnun ayrılırlardı. Yıllar önce bu şekilde göç alan Kavak'tan bugün insanlar adeta kaçıyor. Yıllar önce Samsun'dan günü birlik trenle gelerek tren istasyonunda mesirelikte piknik yapanlar artık yok. Piknik yeri de yok, piknikçilerde. Yazlıkçılarda yok...
KAVAK DOĞUŞTAN BİR MARKADIR
Kavak köklü bir ilçedir. Birçok medeniyeti barındıran ilçe, geçmişten geleceğe birçok önemli noktada, merkezde olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın temelleri Kavak'ta atılmıştır. 'Dağ Başını Duman Almış' marşı, Kavak-Havza arası Mustafa Kemal Atatürk tarafından söylenmiştir. Gelen siyasi ve bürokratların ortak aklı ile ilçenin bugün hak ettiğinden daha güzel yerlerde olmaması içten bile değildir. Şunu unutmayalım ki doğuştan bir markadır Kavak...
KUTSAL VATAN KÜLTÜR SAVAŞINDA
Sadece Samsun değil Türkiye'nin hatta dünyanın birçok bölgesinde bulunan Kavaklılar, memleketlerine bağlılıklarıyla tam bir örnek teşkil ediyor. İşte bu özelliklerini büyük bir kesime duyurmayı başaran ve parmakla gösterilecek derecede kendini kabul ettiren "Kutsal Vatan" olarak nitelendirilen Kavak'ın yaşayanları, bu günlerde kültürlerini yeniden elde etmekle uğraşıyorlar.
SAYISIZ KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERE SAHİP
Okuma yazma oranı yüzde 98 olan Kavak, memleketlerine bağımlı insanların bir araya gelmesiyle oluşmuş müthiş bir kültürel zenginliktir. Samsun'un gözbebeği Kavak'ın sahip olduğu başlıca kültürel zenginlikler, Kale Doruğu, Ayşe Hanım Çeşmesi, Bekdemir Camii, Deme Camii, Dere Camii, Eski Çakallı Köprüsü, Güven Göleti, Kozansıkı Gölet'i, Taş Han ve Yaşar Doğu'nun Evi olarak sıralanabilir. Birgün mutlaka gidip görülmesi gereken bu önemli noktalara sahip olan Kavak'a sahip çıkmak herkesin üzerine düşen bir görev niteliği taşıyor. Peki, kimler bunun farkında?
Berat Doğan ÖZKABADAYI