Kayıp 12 milyon YTL

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce yapılan araştırmada, toprak analizinin yaptırılmaması nedeniyle sadece yanlış gübre kullanımı yüzünden üreticinin yıllık 12 milyon YTL'lik zarar ettiği tespit edildi

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Osman Özdemir, Türkiye'de toprak analizi yaptırarak ürün ekiminin gerçekleştirilmesi yönünde eksiklikler olduğunu, toprak analizinin daha verimli, kaliteli ürün elde edilmesi ve ekonomik kayıpların önlenmesi için önemli olduğunu söyledi. İyi ve organik tarım uygulamalarının Türkiye'de yaygınlaştırılmaya çalışıldığını ifade eden Özdemir, iyi tarım uygulamalarının toprak analizlerinin yapılmasının ardından ne kadar gübre, ne kadar ticari kimyasal madde kullanımının tespit edilebildiğini, bu uygulama yapılmadığı takdirde ekonomik ve prestij kayıplarının yaşanacağını kaydetti.
'ÜRÜNLER SINIR KAPILARINDAN GERİ DÖNÜYOR'
Kullanılan kimyasalların ürünler üzerinde kalıcı etki olduğunu hatırlatan Özdemir, "Bu ürünler sınır kapısından geri dönüyor. Bu, ülkemiz için büyük bir presti kaybı ve insan sağlığı açısından büyük bir sorun. Yeni çalışmayla artık toprağın da bir nüfus cüzdanı olacak. Artık gübreler ve ticari kimyasal bu toprak tanıtım kartına göre ihtiyaç kadar verilecek. Bu önemli ve gerekli bir çalışma" dedi.

BİLİNÇSİZLİK ZARAR ETTİRİYOR
Toprağın yanlış uygulamalar nedeniyle zehirlenmemesi gerektiğini, merkez dahil Bafra ve Vezirköprü ilçelerinde toprak analiz laboratuarlarının olduğunu hatırlatan Özdemir, köylerde tarım danışmanlarının görevlendirilmesi gerektiğini, üreticilerin toprak analizi yaptırarak sağlayacakları tasarruftan görevlilerin ücretini rahatlıkla karşılayabileceklerini vurguladı. 10 bin dönüm tarım arazinde dönüm başına 50 kilogram gübre tasarrufu sağlanırsa 500 bin kilograma ulaşacağını ifade eden Özdemir, "Üreticiler böylelikle büyük ölçüde kara geçecektir. Bafra ve Çarşamba ova köylerinde toprak tahlili yapılmadığı için atılan fazla gübrenin değeri yıllık 12 milyon YTL'dir. Gerek azotlu gerekse fosforlu gübreye bu para gidiyor. Çiftçinin cebinden çıkıyor. 'Ben geçinemiyorum, devlet ucuz versin' diyor ama bir taraftan buna para gidiyor. Ayrıca, ürüne büyük zararlar veriyor, yer altı su kaynaklarına bu gübre karışıyor" diye konuştu.
Özdemir, üreticilerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini, bilimsel olarak bu sonuçların üreticilerin elinde olmasının büyük faydalar sağlayacağını kaydetti.

GENEL Haberleri