Kayıt dışı kronikleşti

Samsun işgücü piyasasında kayıt dışı istihdam ile ve genç işsiz sorunları artık kronikleşmiş bir hal aldı.

Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu il iş gücü piyasası durum değerlendirmesi raporunda bir defa daha bir türlü çözülemeyen bu iki sorun yine ortaya konuldu


Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün ildeki iş gücü durumunun belirtildiği değerlendirme raporu Samsun'un aslında istihdam konusunda ciddi ve bir türlü çözülemeyen sorunlarının bulunduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. İş-Kur'un değerlendirmelerine göre il iş gücü piyasasında niteliksiz eleman oranı çok fazla. Yine İş-Kur'un tespitlerinde dikkat çekilen bir diğer madde bir türlü önüne geçilemeyen kayıt dışı istihdam oldu.

GENÇ İŞSİZ SAYISI OLDUKÇA YÜKSEK
Raporda bölgesel göç nedeniyle iş gücü piyasasında sürekli değişim yaşandığı belirtilerek, tarım sektöründeki istihdam ortalamasının işgücü oranını üzerinde oluşuna dikkat çekiliyor. Değerlendirme raporunda kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğuna vurgu yapılarak kadınların özellikle ücretsiz aile işçiliği alanında yoğunlaştığı bildiriliyor. Raporda belirtilen Samsun'un diğer bir acı gerçeği de il genelinde gençlerdeki işsizlik oranının yüksek oluşu.

EN ÇOK TOPTAN VE PERAKENDE SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN VAR
İş-Kur'un değerlendirme raporundaki verilere göre Samsun'da SSK'ya kayıtlı 75 bin 911'i erkek, 19 bin 111'i kadın toplam 95 bin 22 çalışan bulunuyor. İşyerlerinde çalışan işçilerin sektörel dağılımına bakıldığında da ilginç sonuçlar dikkat çekiyor. Rakamlara göre Samsun'da 11 bin 329 kişiyle en çok toptan ve perakende ticaret sektöründe işçi çalışıyor. Bu sektörü, 10 bin 333 kişiyle inşaat, 3 bin 283'le kamu yönetimi ve savunma, 2 bin 865 kişiyle sağlık işleri ve sosyal hizmetler iş kolu izliyor. Diğer yandan İş-Kur'un istatistik verilerine göre Samsun'da İş-Kur'a kayıtlı, 9 bin 95, SSK'ya kayıtlı SSK'da kayıtlı 15 bin 104 işyeri bulunuyor.


EN ÇOK BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM BİLEN ÇALIŞANA İHTİYAÇ VAR
Samsun'da işçi ihtiyacı bulunan mesleklerin başında ise bilgisayar destekli çizim geliyor. Bunu solid wors çizim programcılığı, PVC imalat ve montaj işçiliği, kaynakçı, soğuk-sıcak demir şekillendirme işçisi, torna tesviye operatörü, plazma kesim işçiliği, metal boyama, gemi raspa ve boya işçisi, bayan kuaför ve tıbbi sekreterlik izliyor. Değerlendirme raporunda İş-Kur tarafından yapılan çalışmalara da yer verilmiş. Buna göre 2008 yılında bin 220 kişi İş-Kur tarafından işe yerleştirildi. 2 bin 77 kişiye toplam 3 milyon 149 bin YTL tutarında işsizlik maaşı verildi. 25 adet iş gücü yetiştirme kursu tamamlandı. Bu kurslara 363 kişi katıldı. 78 kişinin katıldığı 6 adet kurs devam ediyor. 9 kurs ise açılma aşamasında. 2009 yılında 83 adet kursta bin 650 kişiye eğitim verilmesi planlanıyor.

ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU İŞÇİLER İÇİN 336 BİN YTL HARCANDI
Değerlendirme Raporu'nda yer alan bilgiler arasında 'Özelleştirme Sosyal Destek Projesi' kapsamında yapılan çalışmalar da dikkat çekiyor. Dünya Bankası'nın finanse ettiği proje çerçevesinde özelleştirmeden dolayı işlerini kaybedenlere İş Kaybı Tazminatı ödeniyor. Ayrıca bu kişiler ile kuruma kayıtlı işsizler de dahil olmak üzere yeniden işe yerleştirme hizmetlerinin sağlanması amacıyla eğitim, danışmanlık, toplum yararına çalışma programı yapılıyor. Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamında 2008 yılı içerisinde düzenlenen 8 kursa 126 kursiyer katıldı. Proje kapsamında yapılan eğitimler toplam 336 bin 241 bin YTL'ye mal oldu.
Yaprak KOÇER




GENEL Haberleri