KEMİK ERİMESİ RİSKİ

SAMSUN'da bir hastanede Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Bayram Gülasan, fazla kiloların kemik erimesi riskini artırdığını söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bayram Gülasan, aşırı kiloların kemiklerde oluşturduğu olumsuz etkiler hakkında bilgi verdi. İnsanların vücudunda pek çok sistemi etkileyen obezitenin, kemiklerde de önemli hasarların oluşmasına sebep olduğunu vurgulayan Op. Dr. Bayram Gülasan, "Aşırı kilolu insanların kemiklerinde yağ hücreleri oluşuyor ve bu durum kemikleri daha kırılgan hale getiriyor. Obezitenin iskelet yapısı üzerindeki olumsuz etkisi, kemik oluşumundan sorumlu olan kemik iliği hücrelerinin yerine yağ hücrelerinin geçmesi ve kemiğin gücünü kaybetmesi olarak özetlenebilir" dedi.

Bu durumun kadınlarda daha sık görüldüğünü ifade eden Op.Dr.Bayram Gülasan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Menopozdon sonra görülebilen postmenopozal kemik erimesinde, obezitenin kemik mineral yoğunluğuna etkisi araştırılmaktadır. Ancak günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda aşırı kilolu kişilerde yüksek oranda yaşa göre kemik yoğunluğu azalması olduğu görülmektedir. Ayrıca hareketsiz yaşam şekli bulunan kadınlarda kemik mineral yoğunluğu kayıpları için risk taşımaktadır."

OBEZİTE KONTROL ALTINA ALINMALI

Tedavi için öncelikle obezitenin kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Gülasan, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından osteoporoz için standart olarak kabul edilen yöntem DEXA (kemik ölçümü) ve kırık varlığı ile yokluğunun birlikte değerlendirilmesidir. DEXA ile kemik mineral yoğunluğu ölçülür. Bu sayede osteoropozun tanısal kriterleri sağlanır. Obezite tanısı, kabaca vücut kitle indeksi denilen ve kişinin kilosu ile boyunun ölçümüyle yapılan değerlendirme sonunda konulmaktadır. Öncelikle obezite kontrolü gereken tedavide ilerleyen süreçte kemik ölçüm değerleri tedavi sınırının altında ise ilaç tedavisi uygulanır. 40 yaş üzerinde ise sırt kaslarını değerlendirme ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler, dik duruş egzersizleri ve bel kemiği ile ilgili destek kullanımı yararlı olabilecektir" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri