Kendi elektriğini üret

Artık evde kendi elektriğinizi üretebilirsiniz

Elektrik fiyatlarının artış eğilimine girdiği dönemde, enerji kaynaklarını etkin kullanmanın önemi artarken, gelişen teknoloji, Türkiye'nin akarsu ve dere gibi su kaynaklarından 'kendi elektriğini kendin üret' imkanı sunuyor

Edinilen bilgiye göre, elektrik üretim ve dağıtımında kullanılan malzemelerin imalat ve montaj üretimini yapan, hidroelektrik santralleri kuran ve işleten, küçük su türbinleri dizayn eden Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş'nin (TEMSAN) ürettiği mikro HES'lere (hidroelektrik santral) talepte artış görüldü. Şirket, yeni alternatifler sunan modeller için de Ar-Ge ve dizayn çalışmalarına devam ediyor.

TEMSAN, şu ana kadar büyüklükleri ve güçleri değişen toplam 19 türbin projesi geliştirirken, bunun 15 tanesinin ise prototipini hazırladı.

Fiyatları güçlerine göre değişen türbinlerden, bin 500 YTL'den başlayan en küçük güçteki Mikro HES'le üç evin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. 20 kilovatsaat (kwH) güçteki bir türbin ile günlük 480 kilovatsaat elektrik üretiliyor. Ortalama bir evin elektrik ihtiyacının günlük 5 Kwh olduğu düşünülürse, söz konusu mini HES, 96 evin elektrik ihtiyacına çözüm oluyor. Bu da su kenarında olan konut, tesis, balık çiftlikleri, un değirmenleri, fırın, küçük sanayi kuruluşları ve köyler ile beldeler için kendi elektriğini bedavaya üretme imkanı sunarken, Karadeniz ve Akdeniz gibi düşüsü yüksek su kaynaklarından elektrik elde etmenin önünü açıyor.

Diğer taraftan TEMSAN, düşüsü yüksek akarsu ve nehirlerden üretilebilen elektriğe alternatif olarak, Ankara çayı gibi düşüsü düşük en küçük su kaynaklarından bile elektrik enerjisi sağlayacak türbin tasarımı için de kolları sıvadı. Temsan'ın söz konusu çalışmasını başarıyla sonuçlandırması durumunda İç Anadolu'daki derelerden bile enerji sağlanabilecek.

TAKSİTLE DE TÜRBİN SATIN ALINABİLECEK

TEMSAN Genel Müdürü Osman Kadakal, ürettikleri türbinlere ilginin her geçen gün arttığını belirtirken, Denizli'de bir vatandaşın, kurduğu balık çiftliğinde mikro türbin kullanarak elektriğini kendisinin ürettiğini söyledi.

Ürettikleri Mikro HES'lerle, düşüsü yüksek olan nehir ve akarsulardan elektrik enerjisi sağlanabileceğine dikkati çeken Kadakal, Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de de belli bölgelerde pilot uygulamalar yapacaklarını söyledi.

Kadakal, en küçük su kaynaklarını bile değerlendirmeyi amaçladıklarına işaret ederek, artık düşüsü düşük akarsu ile derelerden bile enerji üretebilen türbin için tasarım çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

En küçük tür türbin olan 700 wattlık bir türbinin 1,5 milyar YTL'ye mal olduğunu, 3-4 kwh gibi orta büyüklükteki bir türbinin fiyatının 4-5 bin YTL'ye çıktığını, 100 kwh gibi yüksek güçteki türbinin fiyatının ise 100 bin YTL'ye ulaştığını anlatan Kadakal, bazı bankalarla görüştüklerini, vatandaşların türbinleri artık taksitli olarak da satın alabileceğini kaydetti.

EKONOMİ Haberleri