Kendi özümüze sahip çıkalım

Samsun Lokantacılar Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı İsmail Balcı,Türk sofralarına özgü tatlara sahip çıkılmamasından yakındı.

BULGARİSTAN GÖZÜNÜ İŞKEMBEYE DİKTİ

Yunanistan'ın baklava başta olmak üzere Türk damak tadına ait pek çok ürün ve yemeği kendi mutfağından göstermesinden sonra Bulgaristan da, işkembe, paça, sucuk ve rakının tescilini almak istiyor.Duruma tepki gösteren Balcı,Biz sahip çıkmazsak, sahip çıkmak için kapıda bekleyenler var. Bunun önlemini alınmalı. Kendi özümüzün ürünlerine başkalarının sahip çıkmasını önlemeliyiz.''dedi.

YAKINDA BİZİM İNSANLARIN PATENTİNİ ALIRLAR

Bulgar peynirini Yunanistan'a kaptırdık, işkembe, paça, sucuk, boza ve rakıyı kendi adımıza tescil ettirelim' çağrısına Samsun Lokantacılar Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası tepki gösterdi .Oda Başkanı İsmail Balcı, Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkelerinin, özellikle sınır komşularımız Yunanistan ve Bulgaristan'ın bu tür konularda ne yapacaklarını şaşırarak, bu tarz işlerin peşine düştüklerini söyledi. Samsun'a ziyarete gelen Bulgarların iştahla işkembe çorbasını içerek, beğenilerini sunduklarını örnek gösteren Balcı, 'Madem onların çorbası da, buraya gelince neden afiyetle, iştahla bizim işkembemizi içiyorlar. 'Bizim orada bu yok komşu' diyorlar. İşkembe, Osmanlı saray mutfağından gelir hem Bulgaristan'ın hem Yunanistan'ın eksik olan kültür öğelerini Türk kültüründen tamamlamaya çalışmasını bırakmasını önerdi.

BU DURUM “ART NİYETLİLİK”

Balcı, bu girişimlerde "art niyet" aranması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Bu tür haberleri medyadan takip ediyoruz ama güneş balçıkla sıvanmaz, bunlar Türk mutfağının kaç asırlık tatlarıdır. Bu tarz girişimlerde art niyet olduğunu düşünüyorum ama bizde bize ait olan değerlere sahip çıkmak ve belgelemek için harekete geçmeliyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız bunun önlemini alıp, bu tatları, kültür öğelerini belgelendirip tescilini almalıdır.”

SAHİP ÇIKALIM

Balcı “Biz sahip çıkmazsak, sahip çıkmak için kapıda bekleyenler var. Bunun önlemini alınmalı. Kendi özümüzün ürünlerine başkalarının sahip çıkmasını önlemeliyiz. Bugün işkembe, paça, sucuk vesaire diyorlar, yarında pastırma diyecekler, pekmez diyecekler. Bunlar biran önce Türk damak tatları olarak tescillenmelidir, coğrafi işaretleri alınmalıdır”.diye konuştu.

Bekir DURAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri