Kentsel dönüşüm sektöre ne katkı getirecek?

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, kentsel dönüşümünün sektöre getireceği muhtemel katkıyı açıkladı.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, kentsel dönüşümünün sektörleri için tam bir ilaç olacağını ve 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını söyledi.

Bilmaç, kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşin ranta dönüşmemesi için projenin Bakanlık tarafından yürütüldüğünü anlatan Bilmaç, ''Sayın Bakanın telaffuzuyla bu proje 400 milyar dolarları aşan bir büyüklük arz ediyor. 20 yıllık bir sürede bu paranın harcanacağını ve bunun da kaynağının olduğunu var sayarak, inşaat malzemeleri sektörüne de toplamda minimum 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını tahmin ediyoruz. Kentsel dönüşümünün sektör için tam bir ilaç olacağını düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın çizdiği projeksiyona göre, kentsel dönüşümün 10 ila 20 yılda bitirilecek bir proje olduğunu anımsatan Bilmaç, ''50 milyar doların 10 yıla yayılacağını düşünürsek, proje iç pazara yıllık 5 milyar dolar ortalama artı getirecektir. Seneliği 5 milyar dolara gelirse toplam pazarımız, iç pazardaki operasyonel gücümüz en az yüzde 2,5 ila 3 civarında artar. Bu yıl böyle bir şey olmuş olsaydı yani 2012'ye böyle bir pay düştüğü var sayılsaydı geçen yılki normal ekonomik dilimimizi geçebilirdik. Bu nedenle bu proje bizim için çok önemli'' diye konuştu. Sektör olarak projeye her boyutta hazır olduklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve ilgili bürokratlara ilettiklerini anlatan Bilmaç, ''Proje başlasa bile biz İMSAD olarak zaten hazırız'' dedi. Türkiye'de son dönemde nitelikli konut yapımının hızlandığını belirten Bilmaç, sektör olarak her türlü inşaat tipi için malzeme verebilecek durumda olduklarını vurguladı. Kentsel dönüşümün yanı sıra yeşil sertifikalı binaların da gündeme gelmeye başladığını belirten Bilmaç, şunları söyledi: ''Yeşil sertifikalı bina yapacak herkesin yanında varız. Malzemelerin dışardan gelmesi gerekmiyor. Yeter ki Türkiye'deki inşaat kalitesi, çıtası uluslararası standartlara çekilsin. Bir an önce örnek seçilmiş yerlerde başlamasını arzu ediyoruz. Bu arada doğal olarak Van'dan başladığını söyleyebiliriz. Çünkü orada yeni bir Van kuruluyor. Eski yıkılan binaların üzerine değil de daha sağlam bir zemine kent yapılmaya başlandı. İstanbul'da tabi bu söz konusu değil ama İstanbul'da seçilmiş örnek bölgeler var. Anadolu yakasında Kadıköy'de bazı bölgelerde hemen başlayacak.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri