Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Bir çoğumuz aralıklı oruç (ifdiyeti olarakta bilinir) karatay diyet, paleo diyeti, düşük karbonhidratlı diyet gibi diyet çeşitlerini duymuşlardır.

 

Bir çoğumuz aralıklı oruç ( olarakta bilinir) karatay diyet, paleo diyeti, düşük karbonhidratlı diyet gibi diyet çeşitlerini duymuşlardır.

 

Ketojenik diyetin faydaları nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazıda, düşük kolesterol ve trigliseritler, gelişmiş insülin duyarlılığı ve daha iyi cilt dahil olmak üzere bazılarını tartışacağız. İnsülin duyarlılığı, özellikle hayat kalitemiz, hücre sağlığımız ve diğer bütün durumlar için çok büyük önem taşır. İnsülin eğer çok fazla salgılanırsa bu durum şeker hastalığı, diyabet gibi istenmeyen durumlara bizi sokar.

 

İnsülin duyarlılığını arttırmak için aralıklı oruç tutmak ve ketojenik diyet uygulamaları popüler hale gelmiştir. Özellikle batının ilgisini çeken aralıklı oruç, zamanla insanlar tarafından benimsenmeye başlamıştır.

 

Keto diyeti hakkında daha fazla bilimsel araştırma lazım olduğunu unutmayın. Ketojenik diyet herkes için uygun değildir. Yazıyı okumadan önce, ketojenik diyeti uzman diyetisyen kontrolünde yapmanız gerektiğini veya doktor onayıyla yapmanız gerektiğini taviye ediyoruz.

Yavaş Başlayın

Keto diyeti yararlıdır evet ama yavaş başlamak gerekir. Agresif ketojenik diyete başlamak problemler yorgunluk, halsizlik gibi bir takım problemler yaratabilir.

 

En fazla faydayı elde etmek için karbonhidratlarınızı yavaş yavaş azaltmanız gerekebilir. Başka sağlık sorunlarınız varsa, ketojenik bir diyet uygulamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Kolestrol Faydası

Ketojenik diyetin çeşitli faydaları vardır. Total kolesterolü ve total kolesterolün HDL kolesterol oranını düşürür. Bu oran kardiyovasküler hastalığın iyi bir göstergesidir. İdeal total-HDL kolesterol oranı üç ile dört arasındadır. Toplam kolesterolü düşüren ve HDL seviyelerini artıran bir diyet, kalp hastalığı riskini azaltmak isteyenler için idealdir.

 

Bunu başarmak için diyet, fındık, tohum, çilek ve düşük karbonhidratlı sebzeler gibi lif açısından zengin yiyecekleri içermelidir. Sebzeler özellikle sağlığımız için çok faydalıdır.

 

Trigliseritler (TC'ler) kanda bulunan yağlardır. Yüksek trigliserit seviyeleri, arterlerde yağ birikintilerine yol açabilir.

 

Normal seviyeler desilitrede (mg/dL) 150 miligramdan azdır, ancak nüfusun neredeyse dörtte biri bundan daha yüksek seviyelere sahiptir. Ketojenik diyet, kolesterol seviyelerini düşürmenin ve kalbinizi sağlıklı tutmanın bir yoludur.

Araştırma

Annals of Internal Medicine'de yayınlanan bir araştırma, katılımcıları gruplara ayırdı: ketojenik diyet ve düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı grup. Araştırmacılar, diyetin her iki grupta da HDL seviyelerini artırırken LDL kolesterolü düşürdüğünü buldu. Çalışma kesin olmamakla birlikte, yüksek kolesterol seviyelerinden muzdarip insanlar için umut vericidir. Başarılı olursa, kalp hastalığı ve obezite için umut verici ilaçsız bir tedavi olduğunu kanıtlayabilir.

Trigliseritleri Düşürür

Düşük karbonhidratlı bir diyetin kan trigliseritlerini düşürdüğü uzun zamandır bilinmektedir. Bununla birlikte, yüksek düzeyde ilave şeker içeren bir diyet zararlı bir etkiye sahip olabilir. Fazla şeker, trigliseritlere dönüştürülür ve yağ hücrelerinde depolanır, bu nedenle düşük karbonhidratlı bir diyet, daha düşük trigliserit seviyelerine bağlanmıştır. On iki randomize kontrollü çalışma, düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kişilerin trigliserit düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü ve diyete başladıktan altı ay sonra sonuçları üzerinde en büyük etkiye sahip olduklarını gösterdi.

 

Diyetinize lif eklemek, trigliserit seviyenizi düşürmenin başka bir yoludur. Yüksek trigliseritleri olan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, günde 22 gramdan fazla lif tüketen kadınların, yeterince lif tüketmeyenlere göre daha düşük trigliseritlere, daha düşük LDL kolesterole ve daha düşük trigliseritlere sahip olduğunu buldu. Alkolden tamamen kaçınmak en iyisi olsa da, hafif ila orta miktarda lif, daha düşük trigliseritlerle ilişkilidir.

Çok fazla Yemek Yemeyin

Amerikan Kalp Derneği günde üç öğün yemek yemeyi önerirken, günde altı öğün yemek trigliserit düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Ek olarak, çok sayıda çalışma, öğün sıklığının değiştirilmesinin trigliserit seviyesini önemli ölçüde değiştirmediğini göstermektedir.

İnsülin Duyarlılığını Artırır

İnsülin duyarlılığını etkileyebilecek bazı faktörler vardır ve ketojenik diyet bunlardan biri olabilir. İnsülin direncinden muzdarip olanlar, ketojenik bir diyetin duyarlılıklarını geliştirdiğini görebilir.

Keto Diyette Magnezyum önemli

Magnezyum sağlığımız için gerekli olan bir mineraldir. Kemik, kas ve diş yapımında yardımcı olur ve kan şekerini düzenler.

 

Magnezyum faydaları çoktur. Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye, atletik performansı iyileştirmeye, kalp hastalığı riskini azaltmaya, osteoporozu önlemeye, astım ataklarını önlemeye ve hatta uykusuzluğa yardımcı olabilir.

 

da özellikle keto da daha da önemlidir. Magnezyum faydaları, dayanıklılık sporcuları için özellikle önemlidir, çünkü uzun egzersizler sırasında kas yorgunluğunu azaltırken sabit bir enerji seviyesini korumalarına yardımcı olur. Ketoda oluşan kas kramplarının azaltılmasını sağlar.

 

Farelerde ketonların hücrelere glikoz alımını azalttığı ve Akt fosforilasyonunu inhibe ettiği gösterilmiştir.

 

Sonuç olarak ketojenik diyet zayıflamak için her ne kadar faydalı olsa da, herkes tarafından yapılmamalıdır. Doktor kontrolünde ve düzenli bir şekilde keto diyetinin yapılması sağlanmalıdır.

 

Şeker hastaları, kesinlikle ketojenik diyet uygulamadan önce doktordan izin almalıdır.

 

Ketojenik diyette potasyum, magnezyum, sodyum gibi mineralleri yeterli miktarda aldığımızdan emin olmalıyız.

 

Kaynak:

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri