Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılarak, sonuçlar ilan edildi. İki turlu seçimin birinci turunda, eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı %29 oy alırken, yeni Cumhurbaşkanı ve dönemin Başbakanı Ersin Tatar %32 oy aldı.Seçimin ikinci turuna; birinci turda en fazla oy alan iki aday katıldı.
Bağımsız aday, eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ikinci turda %48 oy alarak ikinci sıraya otururken, Ulusal Birlik Partisinin adayı ve Başbakan Ersin Tatar ikinci turda %52 oy alarak, KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı oldu.Yapılan bu seçimle Kıbrıs’ta üç toplumsal blok oluştuğu görüldü. Türkiye’nin garantörlüğünü kabul etmeyen ve Türkiye’nin takibinden kurtulup, Avrupa Birliği kapsamında hareket etmek isteyen ve Güney Kıbrıs Rum Kesimiyle iç içe yaşamayı arzu eden Mustafa Akıncı taraftarları, Türkiye ile hareket etmek isteyen ve Türkiye’nin garantörlüğünündevamından yana tavır geliştiren Ersin Tatar taraftarları, üçüncü blok ise seçimde oy kullanmayan %30’luk tarafsız bir blok.
Yaklaşık 200 bin seçmenli KKTC’de, 70 bin kişinin oy kullanmadığı görüldü. Kıbrıs’ın geleceğinin oylandığı böylesi önemli bir seçimde, bu kadar seçmenin duyarsızlık gösterip, sandığa gitmemesi manidardır. Genel seçmen sayısının %30’u da ülkenin Türkiye garantörlüğünü reddeden politikadan yana oy kullandığı dikkate alındığında, olayın çok daha manidar olduğu anlaşılacaktır.Bu tabloya göre; 200 bin seçmenin, 130 bininin Türkiye garantörlüğünü istemediği görülmektedir. Bunların 65 bin kadarı Mustafa Akıncı’ya oy vererek görüşünü net olarak belirtmiş, 70 bini de sandığa gitmeyerek böylesi hayati bir konuda tarafsızlık göstermiştir.
Sandığa gitmeyenlerin de büyük ihtimalle Mustafa Akıncı’nın politik yaklaşımlarını destekledikleri düşünülmektedir. Zira; eski Cumhurbaşkanının seçimi kazanacağı seçim öncesi sesli olarak ifade edilmiştir.
Türkiye’nin de destek verdiği ve tarafı olduğu Başbakan Ersin Tatar; KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanıdır. Beş yıllık bir süre için seçilen Cumhurbaşkanları, ülkenin geleceğinin şekillenmesinde ve yol haritasının belirlenmesinde çok etkin bir güce ve yetkiye sahiptir. Ortaya çıkan seçim tablosu; Kıbrıs’da yeni bir dönemin başlayacağının habercisidir. Kırk yıllık bir süreden beri, KKTC kendi ayakları üzerinde durabilmek ve adada barışın sağlanmasını temin etmek için; bütün yolları denemiş, bütün ihtimalleri dikkate alarak üzerinde çalışmış, bütün diplomatik kanalları kullanmıştır. Bu seçimle, ülkenin geldiği nokta; Türkiye’li mi, Türkiyesiz mi yürünecektir. Kıbrıs halkı, Türkiye ile yürüneceği kararını vermiştir.
Kıbrıs’ın bugünden itibaren başladığı yeni dönemi; çok yerinde değerlendirilmelidir. Öncelikle; KKTC’nin devlet olarak tanınması yolunda diplomatik çalışmalara çok seri şekilde başlanmalı ve sonuç odaklı çalışmalar yürütülmelidir. Türk Cumhuriyetleriyle İslam Ülkelerinin bu konudaki olumlu kararları ve kabulleri en kısa zamanda sağlanmalıdır. Azerbeycan ile Katar ; KKTC’nin devlet olarak tanınmasına öncülük etmelidir.KKTC’nin 5. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Ensin TATAR yalnız bırakılmamalıdır.
Her ne kadar %52 oranında bir oy almışsa da, bu tüm oyların %30’u civarındadır. %70’lik bir seçmen kitlesi Ersin Tatar’ın yanında değildir. Çok önemli kararlar almak durumunda olan sayın Cumhurbaşkanına yardım etmek cihat ölçüsünde bir amel olacaktır. Ülkemiz, devlet ve milletiyle sayın Cumhurbaşkanının yanındadır.Rumların baskı ve katliamlarından kurtulmalarını sağlayan ve kırk yıldır ayakta kalmalarına yardımcı olan Türkiye’ye karşı; KKTC’de bir tane dahi insan çıkmaması gerekirdi. Milletimiz, KKTC devletinin ve halkının yanındadır. Kıbrıs’ın yeni dönemde;başta büyük sorunları olmak üzere, tüm sorunlarını çözeceğine inanıyoruz