Çalışanların en çok merak ettikleri konulardan birisi de kıdem tazminatı. Bir süredir kıdem tazminatıyla ilgili değişiklikler tartışılıyor. Önümüzdeki dönemde sistemin değişmesi gündemde. Kıdem tazminatı hesabı o kadar karmaşık değil. Çalıştığınız yıl ile brüt maaşınız çarpılıyor ve bundan sadece damga vergisi kesilebiliyor. Fakat bu konuda ince bir ayrıntı var. Bunu bilmeyen çalışanlar daha az para alabiliyor. Çalışılan yılla çarpılan brüt maaşınızın tespiti sadece size ödenen aylık ücret değil. Buna düzenli olarak aldığınız tüm paralar ekleniyor. Burada özellikle 'para' kelimesini kullandım çünkü para olarak ödenmeyen yardımlar bu hesaba katılamıyor. Örneğin her ay size bir kıyafet veriliyorsa bu katılmıyor. Ama size düzenli olarak bir yol parası ödeniyorsa bu maaşa ekleniyor. Püf nokta ise, bu ödemelerin para ile yapılması ve düzenli olması. Bu ödemeler aylık ya da yıllık olabilir. Düzenli de olsa fazla çalışma ücretleri bu hesaba katılamıyor. Tazminatınız bordrodaki brüt maaştan hesaplandığı için ücreti asgari ücret olarak gösterilen işçiler de mağdur oluyor. Burada gerçek maaşınızı belirtir belgeler önem kazanıyor. Bu şekilde de tazminatınızı artırabilirsiniz. Kıdem tazminatına her yıl belirlenen bir tavan ücret de konuluyor. Buna göre 1 Temmuz 2015 ila 31 Aralık 2015 arasında kıdem tazminat tavanı 3 bin 709 lira olarak belirlendi.
SOSYAL VE EKONOMİK SEFERBERLİK
ZAMAN AŞIMINA DİKKAT!
İş kanununa göre ücretlerde zamanaşımı 5 yıl, tazminatlarda ise 10 yıl. Ücretlerdeki zaman aşımı ücreti hak ettiğiniz tarihten itibaren başlıyor. Tazminatta ise iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte başlıyor.
ŞARTLAR NELER
Kıdem tazminatı için en az bir yıl o işyerinde çalışmak şart. Bunun dışında kendi isteğiniz dışında ayrılmış olmanız gerekiyor. 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar için 15 yıl 3 bin 600 günü doldurup tazminat alma hakkı var. Evlenen kadınlar da bir yıl içinde tazminatını talep ediyor. sABAH.COM.TR