Alaçam'a 30 kilometre uzaklıktaki 50 haneli Umutlu köyündeki kadınları görenler gözlerine inanamıyor. Demircilik yapan kadınlar aile bütçesine de katkıda bulunuyorlar.
Samsun'un Alaçam ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan 50 haneli Umutlu köyündeki bazı kadınlar, aile bütçesine katkıda bulunmak için demircilik yapıyor. Kadınlardan kimi eşinin, kimi de kayınvalidesinin yanında mesleği sürdürürken, köylüler, hemen hemen her evde bir tezgah bulunduğunu belirttiler. Ancak bazı köylülerin evlerinde tezgah bulunmasına rağmen mesleği sürdürmediğini ifade eden köylülerden Ezine Uslu (56), evlendiği günden bu yana demircilik yaptığını söyledi.
EŞİM BANA BEN GELİNİME ÖĞRETTİM
Yaptıkları tarım aletlerini eşinin pazarlara götürerek sattığını, eşinin olmadığı zamanlarda çırak olarak yetiştirdiği gelini Güllü Uslu ile çalıştığınıbelirten Ezine Uslu, "Ben 25 yıldır demircilik yapıyorum. Kaynak yapmayı, kor ateşte demirkaynatmayı, demirlere şekil vermeyi, balta, kazma, satır, keser gibi birçok tarımaleti ve ev gereçlerini yapmayı öğrendim. Tek başıma örste demir dövüyorum. Bu işi eşim bana öğretti. Ben de gelinim Güllü'ye öğrettim. Birlikte gelin kaynana demir döverek tarım aletleri yapıyoruz. Bizim gibi birçok kadın bu işte çalışıyor."dedi.
EV İŞİNDEN KOLAY
Güllü Uslu (24) demircilik yaparken hiç zorlanmadığını, köyde eşi ilebirlikte 10 yıldır demircilik yapan Havva Uçan (34) da demir işinde çalışmanınkendisine ev işi yapmaktan daha kolay geldiğini ifade etti.Sadık Uçan ise eşinin kendisine işinde çok yardımcı olduğunu, birçokerkekten daha iyi demir dövdüğünü söyledi. Köylüler, sipariş üzerine de bazı tarım el aletleri yaptıklarını,ürünlerini genellikle pazarlarda sattıklarını belirttiler.Köyde tarımın pek gelişmediğini, az sayıda hanenin hayvancılık yaptığını bildiren Umutlu köylüleri, demircilik mesleği nedeniyle köyden çok fazla göç olmadığını kaydetti. Bekir DURAN