Kırıklarda kapalı dönem

Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanlarından Op. Dr. Bülent Diri, tüm kırıklarda genel olarak 2 ana tedavi seçeneği mevcut olduğunu belirterek,

"Cerrahi tedavide farklı alt yöntemler hastanın durumuna göre uygulama alanı bulmaktadır" dedi.


YENİ TEKNİKLER KULLANILMAKTA
Hayatın teknolojik yönü geliştikçe travma ve kırıkla karşılaşma ihtimalimizinde artmakta olduğunu söyleyen Op. Dr. Bülent Diri şunları söyledi "Artmakta Ortopedik travma alanında da kırık tedavilerinde hızla yeni gelişmeler olmaktadır. Son dönemlerde kırık cerrahisinde kırık bölgesini açmadan internal fiksasyon (kırığın sabitlenmesi) teknikleri ile tespit yöntemi ortopedik cerrahlar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Kırık bölgesinin hematomu (ilk kanama) kırık kaynamasında oldukça önemlidir. Bu kapalı redüksiyon yönteminde internal fiksasyonun stabilitesine kırık hematomunun ilave olması kırık kaynama oranını yükseltmektedir. Daha küçük bir cerrahi insizyon skarı da bir diğer avantajıdır. Ayrıca dışarıdan bir cihaz olmadığı için hastaya konfor sağlamaktadır. Bu tekniğin uygulanması için uygun kırık tipi ve uygun hasta olması şarttır."


Kırıklarda Kapalı Yöntemle Tespit Cerrahisi ve Diğer Tedavi Seçenekleri konusunda da bilgi veren Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanlarından Op. Dr. Bülent Diri;
"Tüm kırıklarda genel olarak 2 ana tedavi seçeneği mevcuttur. Cerrahi tedavide farklı alt yöntemler hastanın durumuna göre uygulama alanı bulmaktadır.
Konservatif Tedavi: Kırıkların kapalı olarak dışardan uygulanacak sargı, alçı, atel gibi tespit materyalleri ile tespit edilerek kırığın yeri, kırığın şekli ve hastanın yaşına göre belirlenen süresiyle takip edilir. Bir örnek verecek olursak, çocuk ön kol kırığında ortalama 20- 30 gün alçı süresi yeterli olabilir.
Cerrahi Tedavi
A. Eksternal Fiksasyon: Daha çok kırık uçlarının dış ortamla ilişkili olduğu açık kırıklarda uygulanır. İlizarov tipi(halka) ya da tek taraflı eksternal fiksatörler ile kırık dışartan tespit edilir.
B. İnternal Fiksasyon: Kırılan kemik bölgesi açılarak ya da açılmadan kemiğe dahili tespit materyalleri yerleştirilerek tespit edilmesi.
Kemiğin dış yüzeyine yerleştirilen plak sistemleri, kemiğin iç boşluğuna yerleştirilen intramedüller çivi sistemleri ile tespit edilebilir.
a. Açık Cerrahiyle İnternal Tespit: Kırık bölgesi açılarak kırık düzeltilmesini takiben çeşitli internal fiksasyon materyalleri ile kırığın tespiti. Kırık kaynamasını takiben hastanın yaşına ve kırığın tipine bağlı olarak bu tespit materyalleri alınabilir.
b. Kapalı Cerrahiyle İnternal Tespit: Bu yöntem ile kırık hattı açılmaz. Kırık kaynamasında faydalı olan kırık bölgesi hematomu (kanaması), bölgede tutulmuş olarak internal fiksasyon uygulanır. Bu yöntem uygun kemik bölgesindeki uygun kırıklara skopi (ameliyathanede kullanılan hareketli röntgen) cihazı eşliğinde uygulanır.
Kırık Tedavilerinde seçilen yöntem ne olursa olsun kırık vakalarında varmak istenilen sonuçlara değinen Op. Dr. Bülent Yılmaz Diri;
Kırık vakalarında amacımız; hastada kırık kaynamasının temini, eklem hareket genişliğinin korunabilmesi , hastanın özellikle alt ekstremitede (bacakta) vücudun yükünü çekecek kadar üzerine basabilmesi ve yürütülebilmesi, kas gücünün tekrar güçlendirilerek eski hareket kabiliyetine ulaşması, kemik kaynaması ile birlikte kas ve eklem fonksiyonlarının rehabilite edilerek özellikle alt ekstremitede oluşabilecek topallamanın veya hareket kaybının giderilmesidir." diye konuştu.DENGE/SAĞLIK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri