Kırmızı (damar) benlerin şeklinde ani bir değişim olduğu takdirde ve aniden çok sayıda damar beni belirmesi halinde mutlaka bir Dermatoloji uzmanına muayene olunmasını öneren Saraçoğlu, ''Kırmızı (Damar) benleri ( Kiraz rengi nedeniyle şeri anjiom olarak isimlendirilir) vücudun birçok yerinde görülebilen sık karşılaşılan iyi huylu deri içi oluşumlardır. Yaşlılık anjiomu veya Morgan lekeleri olarak da isimlendirilirler.
En sık 30 yaş üzeri görülür. 70 yaş üzeri kişilerde yüzde 80 sıklıkla görülmektedir. Normal şartlarda herhangi bir sağlık sorunu oluşturmazlar. Fakat kanama, şekilde değişiklik ve boyutunda artış olması halinde bir Dermatolog tarafından değerlendirilmelidir. Kırmızı benler parlak kırmızı renkli, oval veya yuvarlak şekilli, iğne başı ile 0.5 cm arası çaplarda olabilen deri yapılarıdır. Bazıları deri ile aynı seviyedeyken bazı kırmızı benler deriden hafifçe kabarık olabilir. Kollar, omuzlar ve gövde en sık görülen alanlar olmakla birlikte vücudun herhangi bir yerinde belirebilir.
Tahriş olması halinde kanama görülebilir. Kırmızı benler nasıl oluşuyor? Damar benlerinin nasıl oluştuğunu tam olarak bilmiyoruz. Fakat; Kalıtsal yatkınlık, hormonsal etkiler (hamilelik, doğum kontrol ilaçları kullanımı gibi), sıcak, nemli, bol güneşli ortam, yaş önemli etkenler arasında, aniden çok sayıda kırmızı ben çıkışı olduğu takdirde mutlaka içsel etkenler açısından incelemek gerekir. Kırmızı benlerin tedavisi şart mı? Deri kanseri açısından basit dermoskopik inceleme ile çoğu soruna tanı konulabiliyor. Bazı durumlarda biopsi alınması gerekebilir. Kırmızı benler nasıl tedavi edilir? Tedavide en sık lazer ile benleri yok ediyoruz. Fakat koterizasyon, krioterapi gibi teknikler de kullanılabilir. Lazer tedavisini, ağrısız, açık yaraya neden olmayan bir yöntem olması nedeniyle tercih ediyoruz. Tedavi basittir. Var olan kırmızı beni kalıcı olarak yok eder. diye konuştu. MİLLİYET