Eğer daha iyi bir cilde giden yolu çay içerek bulabilseydiniz? Akne önleyici veya akne tedavi edici bir ürün olarak nane çayı içmenin ardındaki teori budur.
İnsanlar uzun yıllardır akne tedavisi için şifalı bitkiler (çay ağacı yağı veya söğüt kabuğundan elde edilen salisilik asit gibi) kullansa da, bunlar genellikle topikal olarak uygulanmaktadır.
Nane çayı, Mentha spicata olarak da bilinen nane bitkisinin yapraklarından demlenir. Bitkinin pembe, beyaz veya lavanta renginde küçük, dikenli çiçekleri vardır. Yaprakları tatlı bir nane kokusuna sahiptir.
Mentha spicata'nın kullanımı, Fas halkı da dahil olmak üzere çeşitli popülasyonlarda önemli bir şekilde karakterize edilmiştir. Bu popülasyonlar, diyabet, sindirim ve solunum bozuklukları, boğaz rahatsızlıkları ve cilt hastalıkları dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı bu bitkinin toprak üstü kısımlarını (çay ile birlikte) uzun zamandan beri kullanmaktadır.
Journal of Medicinal Food'da yer alan bir makaleye göre, nane çayı anti-enflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip polifenoller özellikle rosmarinik asit adı verilen bileşikler içerir.
Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir başka çalışma, nane çayının anti-androjen özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Androjenler, testosteron da dahil olmak üzere erkeklik hormonlarıdır. Bu hormonların fazlalığı bazı insanlarda, özellikle de gençlerde akneye yol açabilir, çünkü gözenekleri tıkayabilecek sebumun aşırı üretimine neden olurlar.
Nane çayının hormon karşıtı potansiyeli, cilt bakımına etkileri konusunda internette büyük yankı uyandırıyor. Hızlı bir Google araması, hormonal akneleri için nane çayı içmenin faydalarına tanıklık edenlere adanmış blog yazılarını ortaya çıkarır.
Nane yağı, iki nane çeşidinin hibrit bir kombinasyonudur. Bunlardan ilki nane, ikincisi ise su nanesi ya da Mentha aquatica'dır. Naneye su nanesi eklenmesi bitkinin tadını değiştirir. Naneye nanemsi özelliklerini veren bileşik olan mentol oranı naneye kıyasla daha düşüktür. Bu, nanenin genellikle daha tatlı, daha hafif bir tada sahip olduğu, normal nanenin ise damak tadınıza daha güçlü bir nane aroması verdiği anlamına gelir.
National Institutes of Health'e göre, nane yağının aşağıdaki faydalı etkilere sahip olabileceği fikrini destekleyen küçük bir kanıt grubu vardır:
Kaplanmış kapsüller halinde alan yetişkinlerde irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını azaltmak.
Topikal olarak uygulandığında gerilim tipi baş ağrılarını azaltmak.
Üst endoskopi veya baryum lavmanı gibi belirli gastrointestinal prosedürler sırasında spazmları azaltmak.
Bu faydalar daha çok topikal uygulamalarla veya hap kaplı bir formun yutulmasıyla ilgilidir. Nane çayı içmekle ilgili çok fazla kesin araştırma yoktur.
Doğal tedaviler akneye yardımcı olabilirken, çeşitli tıbbi yaklaşımlar da mevcuttur. Aknelerinizi evde düzenli yüz yıkama, peeling ve leke tedavileriyle kontrol altına almaya çalıştıysanız ve sonuç alamıyorsanız, bir cilt bakım uzmanına başvurmanın zamanı gelmiş olabilir.
Dermatologlar akne tedavileri konusunda uzmanlaşmıştır ve cildinizi inceleyerek hangi tedavilerin cilt tipinize yardımcı olabileceğini belirleyebilirler.