Genellikle kız çocuklarında daha sık görülen hastalık, tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının hem kız hem de erkek çocuklar için çok önemli olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, “Erkek çocuklarda sünnet ile penis ucundaki fazla derinin kesilmesi, mikropların kolaylıkla yerleşmesine neden olan bölgenin temizlenmesini sağlıyor. Sünnetin idrar yolları enfeksiyonunu azalttığı pek çok bilimsel çalışmada da yer almaktadır” diyor.
Konuyla ilgili basın bültenini ekte değerlendirmenize sunuyorum.
İyi çalışmalar,
Kız çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu daha yaygın
Yetişkinlerde sıklıkla görülen idrar yolları enfeksiyonu, çocukların da kabusu olabiliyor. Genellikle kız çocuklarında daha sık görülen hastalık, tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının hem kız hem de erkek çocuklar için çok önemli olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, “Erkek çocuklarda sünnet ile penis ucundaki fazla derinin kesilmesi, mikropların kolaylıkla yerleşmesine neden olan bölgenin temizlenmesini sağlıyor. Sünnetin idrar yolları enfeksiyonunu azalttığı pek çok bilimsel çalışmada da yer almaktadır” diyor.
Çocuklarda 1 yaşından sonra sıklıkla görülen idrar yolları enfeksiyonu, tedavisi kolay olmasına rağmen ihmale gelmemesi gereken bir hastalıktır. Kız çocuklarında görülme sıklığının erkek çocuklarına göre daha fazla olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabildiğini belirtiyor. Bıyıklı, idrar yolu enfeksiyonlarının hem kız hem de erkek çocuklar için çok önemli olduğuna ve mutlaka uzmana danışılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Bu Belirtilere Dikkat
Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, “Çocukta ateş, idrar yaparken yanma ya da idrar yaparken ağlama, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarın renk ve kokusunda değişiklik olması, bel ağrısı, yan ağrısı çocuğun idrar yolları enfeksiyonu olduğunu düşündürebilecek bulgulardır. Ancak özellikle küçük çocuklarda kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, tartı alamama, popoda pişik gibi belirtiler varsa, idrar yolları enfeksiyonundan şüphe edilebilmektedir. Tanı için ise hızlıca bir idrar tahlili ve idrar kültürü yapılmalıdır” diyor.
Ebeveynlerin hataları da enfeksiyona yol açıyor
İdrar yolları enfeksiyonu, mikrobun idrar yapılan yerden veya kan yoluyla vücuda bulaşmasıyla ortaya çıkarak böbreklere ilerleyebiliyor. Ebeveynlerin çocuğun bakımında yaptığı hataların da idrar yollarında enfeksiyona neden olabildiğini dile getiren Bıyıklı, anne-babanın hijyen kurallarına dikkat etmemesi, genital bölgenin kirli olması, kakalı bezlerin hemen değiştirilmemesi, ishal, pişik gibi durumların mikropların idrar yollarına girişini kolaylaştırdığını söylüyor.
Yetersiz tedavi tehlikeli sonuçlar doğurabilir
Bıyıklı, “İdrar yolları enfeksiyonu geç ya da yetersiz tedavi edilirse, böbrek iltihabı yaratırsa tehlikeli olabiliyor. Böbrekte hasar bırakan iltihap, ileri yaşlarda yüksek tansiyon hastalığına, böbrek yetersizliğine, büyüme geriliğine ve gebelik zehirlenmesine kadar gidebiliyor” diyor. Kız çocuklarında idrar yolları enfeksiyonu, adet dönemi sırasında evlendikten sonra ve gebelikte tekrarlayabildiğini belirten Bıyıklı, ebeveynlerin belirtileri zamanında dikkate alıp bir uzmana başvurduklarında, ileride ortaya çıkabilecek bu gibi tehlikeli sonuçları da bertaraf etmiş olacağını vurguluyor.