Koalisyonu Beklerken
Ülke ne çektiyse ihtilaller ve koalisyon hükumetleri zamanında çekmiştir.2015 seçimlerine girerken Akp ve Mhp dışında kalan partilerin hepsi seçim barajının düşürülmesi yönünde demeçler veriyordu. Şahsi görüşüm koalisyon olacağına barajı geçen bir parti iktidar olsun yönünde idi. Ülkenin ana muhalefet partisi ise seçim barajının düşürülmesini istiyordu. Bunun altında yatan en önemli nedenlerinden bir tanesi, belirli seçmen sayısı nedeniyle iktidar için yeterli oyun alınamayacak olmasıdır.
Mantık olarak sunulan dayanak ise seçim barajının düşürülmesinde farklı düşünce ve seslerin parlamentoya girmesi yönünde idi. Avrupa’da en yüksek seçim barajı.Rusya’da %7 , Lüksemburg’ta %8 oranı uygulanırken, ülkemizde ise %10 seçim barajı oranı uygulanmaktadır.
Cumhuriyet Halk Partisi, seçim barajının düşürülmesi tartışmalarında Anayasa Mahkemesinin 152. Maddesine göre yapılacak başvuru üzerine yüzde 10 barajına ilişkin yasa hükmünün iptal edilmesi halinde ,2015 seçimlerine ‘’Barajsız’’ girilebileceği görüşünde idi.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan vekili Engin Altay seçim barajının düşürülmesi yönünde tekliflerinin olduğunu söylüyor. ‘’Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapıldığında hak ihlali tespit edilirse, bu hak ihlalinin ortadan kaldırmak TBMM’nin birinci öncelikli işi olması gerekmektedir’’ diye görüşlerini bildirmiştir.
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamza Çebi, seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesi için yasa teklifi hazırladı.
Hamza Çebi tasarı gerekçesinde "2015 genel seçimlerinde yüzde 10 seçim barajı halk tarafından fiilen yıkılmıştır. Seçim sonuçları, halkın iradesinin yüzde 10 seçim barajına karşı olduğunu ve seçim barajının indirilmesi gerektiğini somut olarak ortaya koymuştur" dedi.
.2015 seçimleri sonucunda dördüncü partinin barajı aşması üzerine yeterli milletvekili sayısına ulaşamayan partilerin hükumet kurmak için arayışları başlamıştı. Seçim öncesi birbirlerine seviyesizce saldıran bu partilerin savundukları fikirler açısından aralarında uçurumlar olması nedeniyle ortak bir noktada buluşamamaları üzerine ülkede erken seçim havası esmeye başlamıştır.
Dört parti ile iktidar arayışı sonuç vermez iken, %5 seçim barajı ile meclise girecek olan 5 yada 6 parti grubu ile nasıl bir koalisyon hükumeti kurulacağını seçim barajını indirmek isteyenlerce düşünmüş olmalıdır mutlaka. Bu düşüncenin de ülke ile siyasi ihtiraslar arasında sıkışmaması gerekmektedir.
Koalisyon arayışlarında görülen gerçek ise ülke meselelerinin önüne koalisyonda yapılacak pazarlıklar ile elde edilecek kazanımlar geçmişti, oysa ülke bir ateş sarmalına atılmak üzereydi. Bu esnada herkesin tüm pazarlıkları bırakıp ‘’Vatan için birlikte hareket zamanı’’, demeleri beklenirken, maalesef bundan çok uzak bir tutum sergilenmiştir. Koalisyon için ‘’Halk bunu istedi’’ denirken kurulamayan koalisyon sonucu beliren seçim hükumeti kurulması yönünde ki çalışmalara ise katılmayız kararı alınması üzerine daha büyük bir karmaşanın fitili ateşlenmiş oldu.
Herkesin bir hesabı varken, ülkenin sürekli kan kaybettiğinin görülmemesi, sorumluların samimiyetini ortaya koymaktadır.