Yetiştirme yurtları politikasından vazgeçilerek evlere yerleştirlen 120 çocuğun tamamı takdir ve teşekkür aldı. 10 yıl yurtta kaldıktan sonra 3 yıldır Sevgi Evi'nde yaşayan 18 yaşındaki Sevgi B. Kendimi yeni doğmuş gibi hissediyorum. Ev nedir bilmiyordum. Şimdi yemek yapıyorum, toz alıyorum ve rahatça ağlayabiliyorum. Koğuşta ağlamaya utanırdık. Bütün bunlar derslerime yansıdı dedi.
Sevgi ve çocuk evlerine yerleştirilen çocuklardan gelen ilk somut veriler olağanüstü; Hepsi takdir-teşekkür aldı. Kader mahkumu 13 bin 730 çocuk artık hayata daha güzel bakıyor. Trabzon'da bu evlere yerleştirilen 123 çocuğun tamamı okullarından takdir veya teşekkür aldı. Herkesin yüreğini yaralayan çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarındaki çocukların dramı yavaş yavaş tarihe karışıyor. Psikolojik sorunlar, kavga, suç işleme ve derslerdeki başarısızlıkları ile gündeme gelen korunmaya muhtaç çocuklar, 2000 yılında start verilen projeyle her anlamda yararlı, sağlıklı, başarılı bir birey olarak yetişmeye başladı. Yapımına 2005 yılından itibaren iyice hız verilen çocuk ve sevgi evlerine yerleştirilen kimsesiz çocukların ders notları yükseldi, suç işleme oranı yok denecek kadar azaldı. Bu evlere yerleştirilen çocuklarla ilgili ilk somut veriler herkesi mest etti.
TOPLUMLA İÇ İÇE YAŞAMAYA BAŞLADILAR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen 2 proje, ülkemizdeki kanayan bir yarayı iyileştirmeye başladı. Korunmaya muhtaç, kimsesiz veya ailesi tarafından terk edilen çocuklar artık daha mutlu, geleceğe daha umutlu bakıyor. Çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarında, ortalama 50'şer kişilik koğuşlarda kalan çocuklar, yaş gruplarına göre aile ortamını aratmayan çocuk evi veya sevgi evine yerleştirildi. Uzman ve bakıcılar gözetiminde bazıları 3, bazıları 4'er kişilik evlerde kendi kendine yaşayan çocuklar, artık herkes gibi toplumla iç içe yaşamaya başladı. Kendi evinde, kendi odasında, kendi temizliğini yapan, kendi mutfağında isterse yemek pişirip rahatça televizyon seyreden, ders çalışan çocuklar, koğuşlardan kurtuldu, normal bir hayata 'merhaba' dedi.
123 ÇOCUK DA TAKDİR VEYA TEŞEKKÜR ALDI
Yurt-yuva ortamında yaşayan çocukların beraberinde bazı sorunlarla büyüdüğüne dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar Trabzon İl Müdürü Selim Çelenk, Yurt ve yuva ortamında kendilerini iyi yetiştirenler olmasına rağmen bazıları kavgacı, bazıları suç işleyen, asosyal, uyumsuz ve derslerinde başarısız olan çocukların durumu herkesi yaralıyordu. Ama sayıları hızla artan çocuk ve sevgi evlerine yerleştirenler çocuklarda yaşanan gelişmeler bu kanayan yaraya son verdi. Çocuklar toplumla kaynaştı, psikolojik sıkıntıları azaldı, suç işleme oranı sıfırlandı, kavgalar bitti, kendine güvenen, kendini ifade edebilen, konuşurken utanmayan çocuklar haline geldiler. Bütün çocuklar bu evlere yerleşince sorunlar azalacak, buradan başarılı insanlar çıkacak. Örneğin Trabzon'da bu evlerde yaşayan ve ilköğretime giden çocuklardan somut veriler aldık. Okula giden 123 çocuğun tamamı takdir veya teşekkür aldı ki, bu gelişim inanılmaz. Ülke genelinde çocuk evlerine yerleştirilen 2 bin 640 ve sevgi evlerindeki 2 bin 829 çocuğun derslerindeki başarı oranı yüzde 80 arttı dedi.
YENİ DOĞMUŞ GİBİYİM
Trabzon'da 10 yıl yurtta kaldıktan sonra 3 yıl önce sevgi evlerine yerleşen 18 yaşındaki Sevgi B. Kendimi yeni doğmuş bir bebek gibi hissediyorum. Daha önce ev ortamıyla ilgili hiç bir şey bilmiyordum. Şimdi yemek yapıyorum, evde toz almak, temizlik yapmak bile büyük bir mutluluk veriyor. Evde rahatça ağlayabiliyorum. Bu bile bizim için büyük bir mutluluk. 50 kişilik koğuşta utanırdık. Artık benim ve 4 arkadaşımın evi var. Bu rahat ortam derslerime de olumlu yansıdı. Hedefim olan mühendisliği mutlaka kazanacağım dedi.