18 ile 50 yaş arasındaki sağlık sorunu olmayan bütün kişiler kök hücre bağışçısı olabilir. Vücutta dolaşan periferik kandan elde edilen kök hücreler en yaygın bağış yöntemidir. Kol damarına yerleştirilen kateter vasıtasıyla alınan kan özel bir cihaza bağlanır, yaklaşık 2 ila 4 saat boyunca donör cihaza bağlı kalır. Bu işlem sırasında donör için herhangi bir risk durumu söz konusu değildir.
Başka bir bağış yöntemi ise kemik iliği yöntemidir. Bağıştan bir hafta önce bağışçıdan kan alınarak saklanır. Pelvis kemiğinin oradan bir kesi açılır özel bir iğne ile pelvis kemiğine girilerek kök hücre toplanır. Detaylı bilgi için Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kullanım Alanları
Kıkırdak gibi üretimi zor olan dokuların yeniden yapılanma sürecini hızlandırmak ve yeniden yapılanma oranını arttırmak için kullanılır. Bu nedenle eklem kıkırdağının çoğalamadığı bölgelerde kıkırdak rejenerasyonu için veya kemik kaynamamalarında kemik rejenerasyonu için tedavisi kullanılabilir.
Kök hücreler sadece kıkırdak ve kemiklerin rekonstrüksiyonunda değil aynı zamanda hematolojik kanserlerde de kullanılır. Vücudun en büyük eklemi dizdir. Bu nedenle dizde birçok kıkırdak yaralanması meydana gelir. Eskiden bir futbolcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtığı günümüzde birçok insanı etkiliyor. Tıp deyimiyle "otolog kondrosit implantasyonu" olarak bilinen ve sadece kıkırdağa uygulanan kök hücre tedavisi menisküs onarımı için kullanılmaktadır. Daha fazla bilgiye Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy sitesi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Kaynak: