Genelde cilt sağlığı ile anılan kolajen, aslında tüm vücut için yapısal ve işlevsel açıdan gerekli olan bir protein türüdür. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaktır.
Kolajen, fibroblastlar ve diğer hücreler tarafından oluşturulan bir proteindir. Fibroblast, bağ dokunun temel hücresidir ve fibroblastların en önemli görevi; cilt için son derece önemli olan cilde parlaklık ve esneklik sağlayan kolajen ve elastin üretimini sağlamasıdır. Kolajen bir yapı bloğu olarak kemik ve kasları bir arada tutar. Vücudumuzdaki organları korur ve cilt elastikiyetini artırır.
Yaş ilerlemesine bağlı olarak insan vücudunda kolajen üretiminde bir yavaşlama meydana gelmektedir. Kolajen miktarındaki bu azalmaya bağlı olarak kemiklerde bir süre sonra kütle değişimleri, sertlik kaybı ve olası kazalarda kırılma ya da çatlama gibi durumlara yatkınlık görülebilmektedir.
Vücut bağ dokusunun %80 gibi büyük bir bölümünü oluşturan kolajenin bulunduğu yapılardan biri de kemiklerdir. Kemik içerisinde bulunan sağlarken aynı zamanda sert ve şekilli bir şekilde durmasına da yardımcı olur.
Özetle, cilt başta olmak üzere, vücuttaki tüm doku ve organlar için gerekli olan kolajen, hastalıklara karşı vücut için kalkan görevi üstlenir. Eklemleri güçlendirirken eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Kemik elastikiyetinin korunmasını sağlar ve kemik yoğunluğunun önemli düzeyde artmasını destekler.
Bu noktada sağlık profesyonelleri tarafından da tavsiye edilen kolajen takviyeleri cilt, eklem ve kaslardaki kolajen miktarını koruyarak, cilt yaşlanmasını yavaşlatmayı ve eklem rahatsızlıkları azaltmayı hedefler.
Kolajenin faydaları ve kolajen takviyeleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak için sitesini ziyaret edebilirsiniz.