Korkulan oldu! Kuzey Kore roketi fırlattı

Kuzey Kore'nin doğu sahilindeki üsten yere saat ile 11.30 sıralarında fırlatıldığı belirtilen roketin nükleer başlık taşıma ve Alaska'yı vurabilecek kapasitede menzile sahip olduğu öne sürülmüştü.

Kuzey Kore, uluslararası kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen bekleneni yaptı ve günler öncesinden fırlatma rampasına yerleştirilen roketi ateşledi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından Yanhap Haber Ajansı'na bildirilen bilgiye göre Kuzey Kore, başta ABD, Japonya ve Güney Kore olmak üzere uluslararası kamuoyu tarafından sert bir tutumla eleştirilen uzun menzilli roketini ateşledi. Günler öncesinden fırlatma rampasına yerleştirilen ve Kuzey Koreli yetkililer tarafından yeni bir iletişim uydusunu yörüngeye oturtmak amacıyla fırlatılacağı açıklanan roket, Japonya, Güney Kore ve ABD hükümetlerine göre yeni bir uzun menzilli balistik füze denemesi niteliğini taşıyacaktı.

Kuzey Kore'nin doğu sahilindeki üsten yere saat ile 11.30 sıralarında fırlatıldığı belirtilen roketin nükleer başlık taşıma ve Alaska'yı vurabilecek kapasitede menzile sahip olduğu öne sürülmüştü.

DÜNYA TEPKİLİ

Kuzey Kore füzenin iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirmek maksadıyla fırlatıldığını belirtirken, bölge ülkeleri bunun uzun menzilli füze testi için bir kılıf olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack H. Obama konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Pyongyang yönetiminin bu hareketini "kışkırtıcı bir eylem" olarak niteledi.

Obama Prag'da yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisi geliştirmesi Kuzeydoğu Asya bölgesi için, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit oluşturmaktadır" dedi. Konunun BM Güvenlik Konseyi'ne getirileceğini işaret eden Obama, "Japonya ve Kore Cumhuriyeti dahil, bölgedeki müttefiklerimizle derhal konuyu istişare edeceğiz" diye konuştu.

Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerini dikkate almadığını ve yapılan çağrıları reddettiğini vurgulayan Obama, "Kuzey Kore'den BM Güvenlik Konseyi kararlarına tam olarak uymasını ve daha fazla kışkırtıcı eylemlerden sakınmasını istiyorum" dedi.


BM sözcüsü Brent Superville ise, Japonya'nın, Güvenlik Konseyi'nin konuyu müzakere etmek üzere acilen toplanması talebinde bulunduğunu söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, Pyongyang'ın uzun menzilli Taepo-dong 2 füzesini fırlatmasının, Kuzey Kore'nin balistik füze faaliyetlerinde bulunmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali olduğunu bildirdi.
 
Çin ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarafların soğukkanlı davranmaları ve gerginliği arttırmamaları çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Tüm tarafların itidalli davranacağını umuyoruz" diye konuştu.
 
AB Dönem Başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada ise, Kuzey Kore'nin balistik füze testlerinden ve nükleer programından vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

DENGE EĞİTİM Haberleri