Kış mevsiminde gribal vakaların artmaya başlaması nedeniyle açıklama yapan Kasapoğlu, gribe karşı koruyucu hekimliğin her zaman ön planda geldiğini ifade etti. Kasapoğlu, özellikle birinci basamak olarak değerlendirilen okullarda okuyan çocuklardan tutun da kapalı mekanlarda alışveriş yapan insanlara varıncaya kadar alınması gereken tedbirler olduğunu kaydetti.
AŞILAR EYLÜL VE EKİM AYINDA YAPTIRILMALI
Grip aşısının genelde Eylül ve Ekim aylarında yaptırılmasının tavsiye edildiğini hatırlatan Kasapoğlu, "Sağlık Bakanlığı, grip aşısı için Eylül ve Ekim aylarını tavsiye ediyor. Yani gribe yakalanmadan önce aşı yaptırılmasını daha uygun oluyor. Gribe yakalandıktan sonra yapılan aşı, bir anlam taşımıyor. Bu, aşı yaptıran kişinin gribe yakalanmayacağı anlamı da taşımıyor. Bugün grip, nezle yapan bir sürü virüs var. En azından ortalıkta dolaşan virüslere karşı aşı ile bir bağışıklık elde edilmiş oluyor. Aralık ayına kadar grip olmayan kişiler, aşı yaptırabilir. Ama grip olanlar varsa onların aşı yaptırmasına gerek yok" ifadelerini kullandı.
AİLE HEKİMLİĞİ BÜYÜK AVANTAJ
Grip olan hastaların genelde antibiyotik aldığına dair toplumda yaygın bir kanaat oluştuğunu kaydeden Kasapoğlu, "Samsun'da uygulamaya konulan ve Türkiye'de kademe kademe bütün illerde yaygınlaştırılacak olan 'Aile Hekimliği'nin en büyük avantajlarından birisi de bu olsa gerek. Kişi, hasta da olsa, iyi de olsa rahatlıkla başvurup, danışmanlık hizmeti alabilecek. Bu anlamda aile hekimleri, hastaya grip olduğunda antibiyotik yazamaz. Antibiyotik hastalığı daha da derinleştirir. Çünkü antibiyotik kişinin mekanizmasını zayıflatıyor. Virüslere etki etmediğinden vücutta çeşitli enfeksiyonlara sebebiyet veriyor. Hem devlet ekonomisine, hem de vatandaşın bünyesine zarar veriyor. İddialar gerçeği yansıtmıyor" diye konuştu.