Japon ve Amerikalı jeologlar, Tokyo'nun altında şimdiye kadar bilinmeyen bir tektonik plaka keşfettiler. Sık sık deprem üreten bu plakanın, 2-3 milyon yıl önce iki dağ silsilesinin çarpışması sonucu oluştuğu anlaşıldı.
Japon ve Amerikalı jeologlar, sık sık büyük depremlerle sarsılan Tokyo bölgesinin, Avrasya, Pasifik ve Filipin plakaları arasında sıkışmış bir fay hattı üzerinde bulunduğunu keşfettiler.
Nature Geoscience dergisinde bugün yayımlanan makaleye göre, Japonya'nın Active Fault Research Center ve Amerikan Geological Survey kuruluşundan bilim adamlarının ortaya çıkardığı kırık plaka, 100 km kadar uzunluğunda 25 km derinlikte bulunuyor.
2 veya 3 milyon yıl önce Pasifik plakasından, Tokyo'nun 200 km doğusundaki Japon Çukuru'nda denizaltındaki iki dağ silsilesinin çarpışması sonucu ayrılan bu fay hattı, jeologların Tokyo'da 30 milyondan fazla insanın yaşadığı Kanto Ovası'nın altında meydana gelen 300 bin küçük depremi analiz etmesiyle ortaya çıkarıldı.
Kırığın önce Filipin plakasının bir bölümü olduğunu düşünen, ancak yer sarsıntısına yanıtlarının Pasifik plakasına ait olduğunu gören araştırmacılar, fay hattının batıya doğru uzandığını ve Filipin plakasını kuzeye iterken, Avrasya plakasının altına girdiğini belirlediler.
Bilim adamları, fay kırığının, "yutulamayan bir hap" gibi Pasifik ve Filipin kırıkları arasında sıkıştığını belirttiler.
1703, 1855 ve 1923'te çok yıkıcı depremlerin meydana geldiği ve ülke nüfusunun dörtte birine karşılık gelen 30 milyondan fazla insanın yaşadığı başkent Tokyo, üç büyük tektonik plakanın buluştuğu noktanın 300 km kuzeybatısındaki Kanto Ovası'nda bulunuyor.
Japon hükümeti, Tokyo'da 140 bin kişinin ölümüne ve 600 binden fazla konutun yıkılmasına yol açan 7,9 büyüklüğündeki 1923 depremiyle aynı şiddette bir depremin bugün meydana gelmesi durumunda en az 1 trilyon dolarlık hasar meydana geleceğini ve yarım milyon binanın tahrip olacağını tahmin ediyor.