En büyük geçim kaynağı tütün olan Alaçamlı çiftçilerin yüzü bu yıl rekoltenin yüksek ve tütünün kaliteli olmasından dolayı gülüyor. Çoğu çiftçinin traktörünün hacizli olduğunu belirten Alaçam Ziraat Odası Başkanı Vedat Anarat, uygulanacak olan kotanın fiyatları düşürmesinden ve bu yıl da çiftçinin umduğunu bulamayacak olmasından endişe duyduklarını söyledi.
ÜRETİCİ TÜCCARIN İNSİYATİFİNDE
Alaçam'da bu yıl tütün rekoltesi geçen yıllara rağmen oldukça fazla oldu. Alaçam tütün üreticisinin yüzü güldü. Alaçam Soğukçam köyünde geçimlerini tütüncülükle sağlayan çiftçilerden Ragıp Gökçe, Bu yıl umduğumuzdan fazla tütünümüz oldu. Tütünümüz hem fazla oldu hem de kaliteli oldu. Umarız tüccardan beklediğimiz fiyatı alırız da gülmeyen yüzümüz böylelikle iki kat daha fazla güler. Çocuklarımızın ve evlerimizin ihtiyaçlarını karşıladığımız borçlarımızı harçlarımızı öderiz. Tütün üreticisi, çeltik üreticisi veya diğer tarım ürünlerini yapan çiftçilerimiz dibe vurmuş vaziyetteler. Olanca güçleriyle çalıştıkları halde icradan kurtulamayan, kapısındaki traktörüne varana kadar satan, haciz yoluyla kaybeden çiftçinin yüzü artık gülsün istiyoruz dedi.
ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜ HACİZLİ
Alaçam'da çoğu tütün üreticisinin geçen yıl açıklanan 7 TL'den memnun kalmadığını ve üretimin maliyetini karşılayamadığı için traktörlerine haciz geldiğini ifade eden Alaçam Ziraat Odası Başkanı ve Etyemez Köyü Muhtarı Vedat Anarat, bu yıl kaliteli tütün üretildiğini ve bu nedenle fiyatının en az 14 TL olmasını umduklarını söyledi. Anarat, Alaçam'da ki tütün üreticimizin rekolte yönünden ve tütün kalitesi yönünden yüzü güldü. Fakat her yıl olduğu gibi kota yüzünden yüzü gülmeyecek. Fakat şu kesinki bu yıl üretilen tütün altın sarısı gibi kurumuş olarak vagonlarda ve hevenklerde kuruyarak sigara fabrikalarının gözdesi olacaktır. Tütün tüccarları bu alacakları tütünlerden oldukça karlı çıkacaklardır. Vagonlarda tütünler gerçektende altın sarısı gibi kurutuldular. Bu yıl ki tütün mahsülümüze verilmesi gereken fiyat geçen yılki fiyat olan 7 TL'nin çok üstünde 14 TL.-15 TL civarlarında olmalı ki tütün üreticisinin haciz yoluyla ellerinden giden yerlerine yeniden sahip olabilsinler. Traktörlerini geriye alabilsinler diye konuştu.
TEK GEÇİM KAYNAKLARI TÜTÜN
Uzun yıllar tütün yetiştirdiklerini ve tek geçim kaynaklarının ise tütün olduğunu vurgulayan Gökçe ailesi, şunları söyledi; Bütün bir yaz boyunca herkes okuldan sonra tatil yaparlarken ben kış boyunca okula gittim yaz boyunca da evimize ekmek getirilmesi için kitap paralarımı defter paralarımı servis paramız kazanılsın diye güneşin alnında ve her sabah saat 06.00'da kalkarak tarlada tütün dizdik ve kırdık. Tabii ki tek geçim kaynağımız olan tütünün kilosunun 15 TL olmasını istiyoruz.
TÜTÜN ÜRETİCİSİ MAĞDUR OLDU
TÜCCARIN İSE ENSESİ KALINLAŞTI
Tütün üreticisinin her geçen yıl biraz daha borç batağına saplandığının altını çizen tütün üreticisi Fatih Aydın, Ben yıllarımı verdim, ailem ha keza yıllarını verdi. Bu meret tütün için. Ama bu güne kadar bizi ne öldürdü ne de güldürdü. Tütün bir tek kişiyi güldürüyor. Oda tütün tüccarlarıdır. Üreticinin yüzü hiçbir dönemde gülmemiştir. Ve alnının terinin karşılığı ödenmemiştir. Her şey eski tas eski hamam olarak yoluna devam edecektir. Biz tütün üreticileri yine bin bir güçlükle tütünü üreteceğiz. Tüccara yok pahasına satacağız. Tüccarda babalar gibi istediği pazarda istediğine yağlı ballı satarak ensesi kalınlaştıkça kalınlaşacaktır dedi.