Krizden dünya devlerine göre hafif hasarla çıkan Türkiye, 2010 yılına hızlı başladı. Yurt dışı piyasalarda 30 yıllık, yurt içinde de tarihinde ilk kez 10 yıllık tahvil satışlarını başarıyla gerçekleştiren Hazine'den sonra özel sektör de harekete geçti. Son dönemlerin Avrupa'da en büyük, Türkiye'de de Türk Telekom'dan sonra ikinci büyüklükte hisse satışı olan Koza Altın'ın halka arzı yarın start alıyor. Toplam büyüklüğü 600-650 milyon dolar olacak Koza Altın'ın arzı 3-4-5 Şubat'ta gerçekleşecek. Hisselerin İMKB'de şubat ortasında işlem görmeye başlaması bekleniyor. Koza Altın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt Satışa yurt dışında aracılık edecek JP Morgan ile Goldman Sachs'ın ve yurt içinde aracılık edecek. İş Yatırım ile Ak Yatırım'ın zorlanmayacağını düşünüyoruz. Büyük bir ilgi var. Yurt içinde de neredeyse tüm aracı kurumlardan talep geldi dedi. Öğüt, halka arz edilecek senetlerin yüzde 70'inin yurt dışında, yüzde 30'unun yurtiçindeki yatırımcılara ayrıldığını belirterek, 60 milyon TL sermayeli şirkette bir hissenin arz fiyatının 36.8 TL ile 46 TL fiyat aralığında belirlendiğini kaydetti. Halka arzdan 600-650 milyon dolar gelir beklediklerini kaydeden Öğüt, bu fiyatlarla şirketin toplam piyasa değerinin 2 milyar dolar olduğunu belirtti.
1.9 MİLYON ONS ALTIN REZERVİ
Koza Altın'ın şu an için JORC yani Joint ore Reserves Commitee saptamalarına göre rezervinin 1.9 milyon ons altın olduğunu belirten Öğüt Fiyatlama da bu rezerve göre yapıldı. Ancak JORC raporunda sahip olunan kaynak toplamı 8.1 milyon ons olarak gösteriliyor. 8.1 milyon ons'luk kaynağın rezerve dönüşmesi 2-3 yılı alır. Şirketin değerinin 2-3 yıl sonra nereye ulaşacağını tahmin edin dedi. Şirketin en güçlü yanı ise altın arama ve maden sahası geliştirme becerisi. Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt Herkesin elinde ruhsat var. Ancak madeni bulmak, ekonomiye kazandırmak ayrı bir güç gerektiriyor. En az 15 milyon dolar arama, 40 milyon dolar da altın bulunan sahada yatırım maliyeti var. Koza 'da bu güç olduğu için Gümüşhane hızlı üretime geçti. Yakın zamanda Eskişehir devreye giriyor. 3 altın işleme tesisimiz olacak. 530'un üzerinde arama ruhsatı var dedi.
BİZ ETKİLENMEYİZ
2009'da rekor üstüne rekor kıran altının ons fiyatıyla ilgili piyasada çeşitli senaryoların konuşulduğunu belirten Hayri Öğüt ,şunları söyledi: Bazıları bu yıl ve gelecek yıl altının ons fiyatının 1.500 dolar seviyelerinde olacağını, daha sonra da 5 bin dolara kadar çıkabileceğini söylüyor. Bazıları da 900 dolara düşeceğini iddia ediyor. Biz tüm bu senaryolara göre tedbirimizi alıyor ve çalışıyoruz. Her iki senaryoda da büyümeyi hedefliyoruz. Altın fiyatları düşse de bizim hisse değerimiz etkilenmez. Her şeyden önce sürekli yeni madenleri devreye sokuyor ve altın üretimimizi artırıyor olacağız. Ayrıca fiyat düştüğünde bu bize satın almalar için yeni fırsatlar yaratacak. Borsa yatırımcısı da hisse fiyatının ons fiyatına endeksli olmayacağını görüyor. Hayri Öğüt, neden halka açıldıklarıyla ilgili şunları söyledi: Ekonomide rekabet şart. Rekabet için de yatırım gerekiyor. Yatırım için grubumuzun yeterli özkaynakları bulunuyor. Halka arzdan elde edilecek gelir yine enerji ve madencilik alanlarında yapılacak yeni yatırımlarda kullanılacak.
YÜZDE 34.5 LUK HİSSE HALKA SUNULACAK
Halka arz geliri Koza-İpek Holding ve ATP İnşaat'a gidecek. Bu iki şirket madencilik ve enerji yatırımları yapıyor. Medyada da büyümeyi hedefliyoruz. Grubun İpek Enerji adlı şirketinin petrol arama ruhsatı var. Hem petrol aramaya ağırlık verilecek hem de enerjiye.
Şirket yöneticileri, kriz ortamında büyük bir halka arza soyunma cesaretini Koza Altın'ın özelliklerinden aldıklarını belirttiler. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, şirketin altın çıkarmadaki düşük maliyet ile yüksek kârlılık oranı güçlü yönleri olarak öne çıkıyor. Genel?Müdür Yardımcısı Hayri Ögüt, şu bilgileri verdi: Ons başına 310 dolarlık çıkarma maliyeti, dünyadaki altın üreticileri arasında Koza Altın'ı yüzde 25'lik en düşük maliyete sahip ilk dilime sokuyor. Koza Altın 1 ton kayadan yaklaşık 6.9 gram altın çıkarıyor. Madencilik literatüründe bu tenör oranını gösteriyor. 6.9'luk oran oldukça yüksek bir oran. Kıyaslama yapmak gerekirse Uşak'ta faaliyet gösteren diğer altın üreticisinin tenör oranı yüzde 2.5'lerde. Yani 1 ton kayadan 2.5 gram altın çıkarabiliyor. Nitekim bu tenör oranı altın çıkartma maliyetini de belirliyor. Koza Altın'da 310 dolar olan 1 onsun maliyeti, Uşak'taki diğer madende 420-450 dolar arasında oluyor. Bu düşük çıkarma maliyeti sayesinde şirketin EBİTDA'sı yüzde 75 civarında. Örneğin şirketin 2009 yılı 9 aylık verilerine göre 111.8 milyon TL vergi öncesi kârı var. Şirketin 9 aylık faaliyet kârı 111.5 milyon TL, net dönem kârı ise 90 milyon TL seviyesinde. Şirket 2009 yılını yaklaşık 230 bin ons'un üzerinde altın üretimi ile kapatacak.