Kriz bankaları zengin etti

Evden arabaya, fabrikadan kümese kadar her şey hacizli

Bankaların, ekonomik kriz sonucu çektiği kredileri geri ödeyemeyen vatandaşın varını yoğunu haczettiğini söyleyen CHP Samsun Milletvekili Suat Binici, bankaların gayrimenkul zengini olduğunu vurgulayarak, "Şubat 2009'da, durum daha da kötüleşecek" dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) MYK Üyesi ve Samsun Milletvekili Suat Binici, küresel ekonomik kriz ile birlikte, Türkiye'de icra dosyalarının arttığını söyledi. Binici, aldığı konut kredilerini ödeyemeyen vatandaşların yanı sıra büyük işletmelerin, tekstil ve un fabrikalarının bile bankaların eline geçtiğini öne sürdü.

BANKALAR EMLAKÇIYA DÖNDÜ
CHP MYK Üyesi ve Samsun Milletvekili Suat Binici, geri dönmeyen kredilere karşılık haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle bankaların emlakçıya döndüğünü söyledi. Binici, vatandaşın gayrimenkullerinin bankaların eline geçtiğini belirterek, şöyle konuştu: "Yaşanan ekonomik kriz bankalar gayrimenkul zengini oldu. Borcu olan vatandaşın elinde ne var ne yok her şeyi aldılar. Özellikle son dönemde derinliği artan ekonomik sıkıntı nedeniyle vatandaş, çiftçi, sanayici ve tüccar kredi borçlarını ödeyemeyince binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika, dükkan ve taşıt bankaların eline geçti. Bankaların satışa sunduğu gayrimenkullerin listesi gün geçtikçe kabarıyor. 2009 Şubat ayında Türkiye'de daha da derinleşecek olan ekonomik kriz, bu sayıyı daha da artıracaktır."

FABRİKADAN KÜMESE KADAR
HER ŞEY VAR
2008'in son ayları itibariyle bankaların vadesinde tahsil edemediği kredi alacaklarının vadesi geçmiş kredi kartı borçları dahil 11 milyar 905 milyon YTL'ye ulaştığının altını çizen Binici, bankaların elinde atölyeden, fabrikaya kadar çok çeşitli gayrimenkullerin bulunduğunu da sözlerine ekledi. Binici, "Gayrimenkul zengini haline gelen bankaların elinde, müstakil ev, villa, apartman, apartman dairesi, fabrika, imalathane, atölye, ardiye, benzin istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, iş hanı, arsa, tarla, sera, çiftlik, bağ, meyve bahçesi, narenciye bahçesi, fındık bahçesi, fıstıklık, zeytinlik, besihane gibi çok çeşitli gayrimenkuller bulunuyor. Hatta, bazı bankaların elinde satılık kümes bile olduğu saptanmıştır. Bankalar, gayrimenkullerini kısa sürede elden çıkarmak için cazip fiyatlarla satışa sunuyorlar. Bankalar artık, 'emlakbank', 'fabrikabank', 'hacizbank' haline geldi. Bu gidiş iyi değil" dedi.

2001 KRİZİNDEN BETER BİR KRİZ
Türkiye'nin son aylardaki ekonomik tablolarının yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Binici, bankaların kredi alacaklarının günden güne katlanarak arttığını kaydetti. Binici, tablonun geçmişteki krizleri dahi aratacak boyutta olduğunu ifade ederek, "İş ve ekmek üreten fabrikaların bile haciz yoluyla bankaların eline geçmesi bugünkü ekonomik tabloyu özetliyor. Bu tablo 2001 yılını hatırlatıyor. 2001 krizi öncesinde de bankalar gayrimenkul zengini olmuştu. Bu durum iyiye işaret değil. Borç yükü altında ezilen vatandaş, sanayici ve tüccar kredilerini ödeyemediği için varını yoğunu kaybediyor. Şu anda 12 milyar YTL'ye yaklaşan kredi alacakları, önümüzdeki günlerde 15 milyar YTL'ye çıkacak" diye konuştu.

Miraç ÖZTÜRK

GENEL Haberleri