Kriz Türkiye'yi...

Kriz Türkiye'yi teğet geçmemişDünya Bankası Türkiye Ofisi, ülkenin krizden ciddi şekilde etkilendiğine ve ihracatta hızlı bir toparlanma beklenmemesi gerektiğine dikkat çekti

Kriz ortamında yavaş toparlanmanın yaşanacağı bir döneme girildiğini kaydeden Dünya Bankası Türkiye Ofisi Başekonomisti Mark Thomas, Türkiye'nin bu dönemde ihracatla ilgili hızlı bir toparlanmaya giremeyeceğini belirtti. Dünya Bankası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) düzenlediği toplantıda konuşan Thomas, Türkiye'nin yaşanan küresel krizden çok ciddi şekilde etkilendiğini söyledi. Türkiye'nin küresel rekabet ortamında gerekli potansiyele ve araçlara sahip olduğunu belirten Thomas, ancak bundan sonraki dönemde rekabet şartlarının çok daha sert ve katı olacağını kaydetti.

HER DURUMA HAZIRLIKLI OLUN
Mevcut durumda krize dönük olarak bir miktar toparlanma sinyali olduğunu belirten Thomas, ancak bunun kimseyi rahatlatmaması, bilakis her duruma hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de krizin etkisiyle ihracatta, sanayi üretiminde ve çeşitli göstergelerde önemli düşüşler olduğunu, işsizliğin arttığını söyleyen Thomas, "Yavaş toparlanmanın yaşanacağı bir dönemdeyiz. Türkiye'de de özellikle ihracatla alakalı hızlı bir toparlanma bekleyemeyiz" dedi.
Dış finansmandaki daralmaya rağmen Türk şirketlerinin dış finansman yükümlülüklerini yerine getirmesinin memnuniyet verici olduğunu belirten Thomas, şirketlerin asıl odaklandıkları konunun, ürünlerine olan talebin eski haline dönmesi ve iç talepte artış olduğunu kaydetti. Thomas, "İyimser gelişmelere rağmen rahatlama lüksümüz yok, belirsizlik sürüyor" dedi.
Artık krizin ötesine bakılan bir döneme geçildiğine dikkat çeken Thomas, Türkiye'nin de bu süreçte uzun vadeli politikalar geliştirmesi ve uzun vadede sürdürülebilirlik ve mali genişleme sağlaması gerektiğini vurguladı. Thomas, bu kapsamda kamu politikalarıyla alakalı uzun vadeli ve büyüme politikalarına cevap verebilecek bir sistem geliştirmek gerektiğini kaydetti.

ÜLKE GENELİ Haberleri