Çığ düşmesi sonucunda kar altında kalan kişilerin yerini kolayca tespit etmek amacıyla hazırlanan proje, yarışmanın ilgi odağı oldu
TÜBİTAK'la Milli Eğitim Bakanlığı arasında gerçekleştirilen ortak çalışma çerçevesinde düzenlenen 2008-2009 Eğitim Öğretim Dönemi Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları arasında 8. Bölge Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nın Bölge Finalleri başladı. Atakum Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonunda gerçekleştirilen bölge finallerine Samsun, Amasya, Ordu, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon ve Yozgat illerinden öğrenciler 45 proje ile katıldı. Tasarım verimlilik, bilgi ve iletişim, üretimde verimlilik, hizmette verimlilik, sağlık hizmetlerinde verimlilik olmak üzere 5 ana grupta düzenlenen yarışmaya, bölge illerinden 576 proje başvurusunun yapıldığı bildirildi.
JÜRİ 10 PROJE SEÇECEK
Proje yarışmasının bölge finallerinin açılışı ise, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Tahsin Nas, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü ve Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, projeye katılan 9 ilin Milli Eğitim il Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri ile çok sayıda öğretmen katılımıyla gerçekleşti. Açılış töreninde konuşma yapan Nas, projenin amacı hakkında bilgi vererek, "Hedef ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki eğitimin niteliğinin artırılması bu kurumlarda eğitim alan öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini kullanarak girişimcilik, yaratıcı zeka, bilimsel düşünme ve araştırmaya yönelmelerini sağlamaktır. Öğrencilerimiz üç gün süresince, hazırladıkları projeleri 8 kişiden oluşan jüri üyelerimize tanıtacaklar. Jüri tarafından bölge yarışması sonucunda her alandan seçilen birinci ve ikinciler, yani toplam 10 proje, Ankara'da yapılacak Türkiye finallerinde bölgemizi temsil edecek" dedi.
ÇIĞ ALTINDA KALAN KİŞİNİN YERİNİ BİLDİRİYOR
Açılışın ardından protokol üyeleri, tek tek solandaki öğrencilerin projelerini tanıttığı stantları gezdi. Projeler arasında en dikkat çekici olanlardan birisi ise, Yozgat Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Mete Yüksel'in geliştirdiği Karaltı Cihazı oldu. Çığ düşmesi sonucunda kar altında kalan kişilerin yerinin çabuk tespit edilmesi ve hızla bulunduğu yerden çıkarılması amacıyla Yüksel'in geliştirdiği cihaz büyük ilgi gördü. Özellikle dağcılık ve kayak sporlarıyla uğraşan kişiler için tasarlanan cihazın çok yönlü özellikleri bulunuyor.Cihaz, çığda kaybolan kişinin 20 saniye hareketsiz kalması durumunda otomatik olarak devreye girerek, enlem, boylam ve saat derecelerini veriyor.
450 TL'YE MAL OLDU
450 TL'ye mal ettiği karaltı cihazı hakkında bilgi veren okulun son sınıf öğrencisi Mete Yüksel, "Doğa sporlarıyla uğraşan hiçbir kulüpte bu tür bir cihaz bulunmuyor. Karaltı cihazını, koruyucu yelek şeklinde tasarladım. Cihazın kalp hizasına gelen kısmında kontrol ünitesi yer alıyor. Sırt bölgesine GPS alıcısı koydum. Kişi çığ altında kaldığında kontrol panelini ve GPS'yi açık konuma getirecek ve cihaz, Bluetooth yolu ile sinyaller vermeye başlayacak. Kişi 20 saniye hareketsiz kaldığında sistem alarm durumuna geçer ve koordinatlar verir. 1 km çapındaki alanda etkili olan cihaz, yakında bulunan arama kurtarma ekiplerinin cep telefonlarına sinyaller gönderir. Bu sayede kişi, kolayca bulunmuş olur. " dedi.
'GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞIYOR'
Cihazın aynı zamanda güneş enerjisi ile de çalışabildiğini dile getiren Yüksel, " Güneş panelini alüminyum folyeyle kapladım. Bunun sebebi ise, arama kurtarma birliklerinin yapacağı dedektörlü aramalarda derinde olan kişinin kolayca bulunabilmesi. Enlem, boylam ve saat değerleri verebilen karaltı cihazı, her 5 dakikada bir data gönderebiliyor. Cihazın frenaks testini yaptım. Doğru sonuçlar vermesi üzerine de proje yarışmasına katıldım. İnşallah derece alacağım" ifadelerini kullandı.
Yaprak KOÇER