KURA’N-I KERİMDE ÖRNEK ŞAHSİYETLER

Abdullah Kılıç

Rahman ve rahim olan allahın adıyla. En yüce Hamd alemlerin rabbine olsun. En güzel örnek olan Hz. Muhammed Mustafa’ya salat ve selam olsun.


Kuranı kerimde birçok kıssalar anlatılır elbetteki bunlar bizler öğüt alalım diyedir. Bize örnek olarak gösterilen peygamberin en başında elbette ki âlemlere rahmet olarak gönderilen efendimiz (a.s) vardı. Yüce Allah şöyle buyurur: “İçinizden Allah’ın lütfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır.”


Elbette ki bizim için her alanda en güzel örnek olan peygamberimizin üstün ahlakını anlatmaya ciltler yetmez biz sadece onun güzel ahlakı ile ilgili bir ayetle misal getirelim: “Sen onlara sırf Allah’ın lütfettiği merhamet sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, iş hakkında onlara danış, karar verince de Allah’a güven, doğrusu Allah kendisine güvenenleri sever.”


En güzel kıssa olarak Yusuf (a.s) dan bahseden Kur’an kendisini kuyuya atan kardeşlerini en üst makamda olmasına rağmen intikam almayıp bağışlamasını şöyle anlatır: “Yûsuf şöyle dedi: “Bugün yaptıklarınız yüzünüze vurulmayacak, Allah sizi affetsin! O, merhametlilerin en merhametlisidir.”
Peygamberlerin sınavları elbette ki bizlerden daha ağırdır: İbrahim (a.s) bize gerektiğinde Allah için canını, canından çok sevdiği evladını feda edebilme ile örnek gösterilmiştir. Hz Eyyûb her şeyini kaybetmesine rağmen hastalığa düçar olmasına rağmen rabbine kulluğu terk etmemesiyle sabrı ile bize örnektir. Dünyanın bir imtihandan ibaret olduğunu, dünyanın gelip geçici olduğunu unutmayan Hz Süleyman (a.s) en görkemli krallığa sahip iken makam sarhoşluğuna kapılmaması ile bize örnektir: “Süleyman neşeyle gülümsedi ve “Ey rabbim!” dedi, “Gerek bana gerekse anne babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya beni muvaffak kıl. Rahmetinle beni iyi kullarının arasına kat!”


Kuranı kerimde örnek olarak zikredilen şahsiyetlerden sadece peygamberler değildir. Sihirbaz iken hakikati gören ve daha imanın ilk adımında doğruyu gördükten sonra artık ne olursa olsun asla imandan vazgeçmeyen örnek insanlar anlatılır yüce kitabımızda; “Sihirbazlar derhal secdeye kapandılar. ﴾46﴿ “Âlemlerin rabbine, Mûsâ ve Hârûn’un rabbine iman ettik” dediler. ﴾47-48﴿ Firavun dedi ki: “Benim size izin vermemi beklemeden ona iman ediyorsunuz, öyle mi? Anlaşılan o, size sihri öğreten üstadınızmış! Ama şimdi göreceksiniz! Andolsun, ellerinizi ve ayaklarınızı çaprazlama kestireceğim, hepinizi astıracağım!” ﴾49﴿ “Zararı yok” dediler, “Nasıl olsa biz rabbimize dönüyoruz. ﴾50﴿ İlk iman edenler olduğumuz için rabbimizin hatalarımızı bağışlayacağını umuyoruz.”


Bunun yanında örnek şahsiyetler olarak, yaptıkları ile has kullar olarak nitelendirilen örnek İnsanlar İnsan suresinde şöyle anlatılır: “Bir su kaynağı ki Allah’ın has kulları istedikleri yerlere akıtarak ondan bol bol içerler. ﴾6﴿ Onlar, verdikleri sözü yerine getirirler ve dehşeti her yerde hissedilen bir günden korkarlar. ﴾7﴿ Onlar, kendileri (yemek) istedikleri halde yiyeceği yoksula, yetime ve esire ikram ederler. ﴾8﴿ (Ve şöyle derler:) “Biz sizi Allah rızâsı için doyuruyoruz; sizden ne bir karşılık ne de bir teşekkür bekliyoruz. ﴾9﴿ Biz, dehşetli, çetin bir günde rabbimizden korkarız.” ﴾10﴿ Bu tutumları sebebiyle Allah onları o günün dehşetinden korur; yüzlerine aydınlık, gönüllerine sürur verir. ﴾11﴿ Sabretmelerine karşılık onları cennetle ve ipekli giysilerle ödüllendirir.”


Kuranda anlatılan kıssalar elbette ki tarihi bir bilgi olsun diye zikredilmemiş, örnek alalım diye bizlere anlatılmıştır. Rabbim en güzel şekilde öğüt almayı bizlere nasib eylesin bizleri de has kulları arasına dahil eylesin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.