KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Medical Park Samsun Hastanesi Diyet Polikliniğinden Ezgi Eker Göktaş “Kurban bayramında sağlıklı beslenme” hakkında bilgi verdi.

Göktaş “Kurban bayramında hamur işi ve tatlı tüketiminin yanı sıra kırmızı et (özellikle sakatat) tüketimi de artmaktadır. Başta kalp damar hastalıkları olan kişiler ile diyabet, obezite ve mide rahatsızlıkları olan kişiler aşırı kırmızı et tüketiminden kaçınmalıdırlar. Özellikle yağlı etler doymuş yağı fazla miktarda içerdiğinden bu bireyler az yağlı olanları tercih etmelidir.”dedi.
Etlerin aynı zamanda sindirimi zor olan besinler olduğunu söyleyen Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş “Yeni kesilmiş hayvan etlerinin sindirimi dinlendirilmiş etlere göre daha zordur ve pişirildiği anda daha sert olabilmektedir. Bu nedenle kurban etleri en az birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra pişirilmelidir.”diye konuştu.
Kurban Etinin Pişirilmesi
Diyetisyen Göktaş “Etlerin pişirilmesinde daha sağlıklı olması açısından kızartma yöntemi tercih edilmemeli, onun yerine haşlama, sote, fırın, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Izgara veya mangal da pişirilecek etlerde et ile ateş arasında yeterli mesafe bırakılmalı ve etler direk olarak ateşle temas etmemelidir.”şeklinde ifade etti.
Kurban Etini Saklama Koşulları
Etlerin kolay bozulabilen besinler olduğunu söyleyen Ezgi Eker Göktaş “Bu nedenle etlerin saklanması ve pişirilmesi esnasında dikkatli olunmalıdır. Etler buzdolabı poşetine küçük parçalar şeklinde ayırarak derin dondurucuya konulmalıdır. Çözdürmek istediğiniz miktarda eti dondurucudan çıkardıktan sonra buzdolabının üst raflarına veya sebzelik kısmına koyarak çözdürmeli, oda ısında tezgah üzerinde veya kalorifer, ısıtıcı üzerinde asla çözdürmemelisiniz. Bir kez çözdürülen et tekrardan derin dondurucuya konmamalı ve hemen tüketilmelidir.”
Göktaş “Bayramda sıklıkla et tüketmeye alışık olmayan midenizi rahatlatmak için bir öğünde et yiyorsanız diğer öğünde sindirimi kolay olması bakımından sebze yemekleri tercih edin. Vücudumuz etin içindeki demiri kullanabilmek için C vitaminine ihtiyaç duyar. Bu nedenle et yemeklerinin yanında C vitaminince zengin salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri veya taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.”
Medical Park Samsun Hastanesi Diyet Polikliniğinden Ezgi Eker Göktaş “Bayramda et tüketiminiz arttığından beslenmenizdeki diğer doymuş yağ kaynaklarını bu dönem için çıkarabilirsiniz. Özellikle kalp-damar hastalığı olan kişiler bu dönemde yumurtayı beslenmelerinden çıkartabilirler ve tereyağı, süt, peynir tüketimlerinde sınırlandırmaya gidilebilir veya az yağlı ürünleri tercih edebilirler. Tatlı ve çikolata tüketiminde sınırlandırmalara gidilmeli her ikram edilen tatlı yenmemelidir. Özellikle sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemeklerden önce oda sıcaklığında su içmek sindirime yardımcı olacaktır. Günde toplam 2-2.5 lt su içilmelidir.”dedi

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri